Αναδρομικά: Κουβάρι με λάθη και 400.000 προσφυγές στη δικαιοσύνη

Αναδρομικά: Κουβάρι με λάθη και 400.000 προσφυγές στη δικαιοσύνη

Σε κουβάρι έχει μετατραπεί το θέμα των αναδρομικών καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι χειρόγραφες αιτήσεις θεραπείας για τα λάθη στις πληρωμές, περίπου 400.000 συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγές και συνεχίζουν να διεκδικούν τα Δώρα της περιόδου Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016 (800 ευρώ ο καθένας), ενώ για τα ζήτημα των αναδρομικών θα κληθεί και πάλι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα λάθη στην καταβολή των αναδρομικών υπολογίζονται σε περισσότερες από 80.000 περιπτώσεις, κυρίως σε όσους έχουν συνταξιοδοτικές πράξεις μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Τα ταμεία που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και όλες οι συνταξιοδοτικές πράξεις του Δημοσίου την επίμαχη περίοδο (μέχρι τον Μάιο του 2016).

Και ενώ χθες ολοκληρώθηκε η… προβληματική καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 1 εκ. δικαιούχους, οι συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτηση «για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας & του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, υπ΄αριθμ Φ.11321/35005/1528 (ΦΕΚ 4536/Β΄/14.10.2020), σχετικά με την επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα, που παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις».

Ουσιαστικά ζητούν τα ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου) να «νουθετήσουν την εκτελεστική εξουσία ότι οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα χωρίς εκπτώσεις». Να καταβάλει δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους (2,5 εκ.) τα Δώρα (800 ευρώ στον καθένα) και να αποδώσει τις περικοπές του νόμου 4093/12 και στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Ως προς τα λάθη αυτά εντοπίζονται «στις συνταξιοδοτικές πράξεις από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Συνταξιούχων Νίκο Χατζόπουλο και προκειμένου να διορθωθούν «θα πρέπει να αναζητηθούν (αρχικές) συνταξιοδοτικές πράξεις, κάτι που απαιτεί χειρόγραφη διαδικασία» Ουσιαστικά ο κ.Χατζόπουλος περιγράφει ένα αδιέξοδο και αδυναμία διορθώσεις των αναδρομικών με την κατάσταση όπως άρχει διαμορφωθεί.

Άρα απαιτείται πολιτική βούληση για εφαρμογή της δικαστική απόφασης.

Κατά τα λοιπά πάνω από 400.000 υποθέσεις αναμένεται να κριθούν στα δικαστήρια, καθώς οι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει έγκαιρα στην δικαιοσύνη και αναμένεται να συνεχίσουν τις αγωγές. Ενώ αυτό το δικαίωμα έχουν τώρα και άλλοι συνταξιούχοι αμφισβητώντας τις (λαθεμένες) πληρωμές των τελευταίων ημερών.

Προς τούτο η αίτηση ενώπιον του ΣτΕ που κατέθεσε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης για λογαριασμό των συνταξιούχων της Αγροτικής, ΗΣΑΠ, Συγκοινωνιών, του Ενιαίου Συνδέσμου κ.α., είναι ισχυρή.

Ως προς τις αιτήσεις θεραπείας που μπορούν να κάνουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες και τα λήθη, ο ΕΦΚΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την λειτουργία ηλεκτρονικής η πύλης στο site του ταμείου (e-ΕΦΚΑ) και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με γραπτές αιτήσεις.

Τέλος, μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί η διαδικασία για την επιστροφή των αναδρομικών στους κληρονόμους περίπου 135.000 θανόντων συνταξιούχων.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα