Γαλλία: Ο δολοφόνος του καθηγητή είχε έρθει σε επικοινωνία με τζιχαντιστή στη Συρία

Γαλλία: Ο δολοφόνος του καθηγητή είχε έρθει σε επικοινωνία με τζιχαντιστή στη Συρία

Ο δράστης της δολοφονίας του καθηγητή στη Γαλλία είχε έρθει σε επικοινωνία με έναν ρωσόφωνο τζιχαντιστή στη Συρία, ανακοίνωσε μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη Γαλλία η ταυτότητα του τζιχαντιστή αυτού από τη Συρία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Η εφημερίδα Le Parisien έγραψε σήμερα, Πέμπτη (22.10.2020) ότι η φερόμενη επαφή του 18χρονου δράστη Αμπντουλάχ Ανζόροφ, τσετσενικής καταγωγής, εντοπίστηκε μέσω της διεύθυνσής της IP ( διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου ή αλλιώς της “ταυτότητας” που έχει ο καθένας μας στο Ίντερνετ) στην Ιντλίμπ, μια πόλη της βορειοδυτικής Συρίας και τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη χώρα.

Ο 47χρονος καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας αποκεφαλίστηκε την περασμένη Παρασκευή (16.10.2020) έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν σε προάστιο του Παρισιού μέρα – μεσημέρι επειδή είχε δείξει σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα ελευθερίας της έκφρασης.

Όπως έχει μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο δολοφόνος του Σαμιέλ Πατί έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στη ρωσική γλώσσα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού ανάρτησε τη φωτογραφία του θύματός του.

Σε αυτό το μήνυμα, τη γνησιότητα του οποίου έχει εξακριβώσει αυτή η πηγή και το οποίο έχει περιέλθει στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ λέει στα ρώσικα ότι “πήρε εκδίκηση για τον προφήτη”, κατηγορώντας τον καθηγητή Ιστορίας¨- Γεωγραφίας ότι τον “παρουσίασε με προσβλητικό τρόπο”.

“Αδελφοί, προσευχηθείτε προκειμένου ο Αλλάχ να με δεχθεί ως μάρτυρα”, λέει, επίσης, σύμφωνα με τη μετάφραση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – κυρίως στο Instagram – συνοδεία δύο tweet του Ανζόροφ, ενός πρόσφυγα τσετσενικής καταγωγής γεννημένου στη Μόσχα, με τα οποία ομολογούσε ότι σκότωσε τον καθηγητή στο σχολείο του Μπουά, στο βορειοδυτικό Παρίσι και έκανε μια σύντομη αναφορά στη ρωσική γλώσσα στο Ισλαμικό Κράτος.

Λίγο μετά την δολοφονία του καθηγητή ο 18χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

Στο μεταξύ η εισαγγελία αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον επτά ατόμων, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι. Ηλικίας 14 και 15 ετών οι δύο μαθητές του γυμνασίου κατηγορούνται για “συνέργεια σε δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατική οργάνωση”, επειδή υπέδειξαν τον καθηγητή στον δράστη μπροστά από το σχολείο με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό.

Οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αν και η εισαγγελία είχε ζητήσει να τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον ο ένας.

Εξάλλου ο Μπραχίμ Σνινά, πατέρας ενός μαθητή, και ο ισλαμιστής Αμπντελακίμ Σεφριουί κατηγορούνται για «συνέργεια σε δολοφονία τρομοκρατικής φύσης», κατηγορία που απαγγέλθηκε και εναντίον δύο φίλων του δράστη, του Ναΐμ Μπ. και του Αζίμ Ε.

Ένα τρίτο πρόσωπο που συνδέεται με τον δράστη, ο Γιουσού Σ., κατηγορείται για “σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων εναντίον προσώπων”.

Οι πέντε αυτοί άνδρες έχουν προφυλακιστεί, με εξαίρεση τον Μπραχίμ Σνινά, ο οποίος ωστόσο παραμένει υπό κράτηση μέχρι να αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί. Ο Σνινά φέρεται να είχε εκδώσει “φάτουα” εναντίον του καθηγητή, ενώ είχε ανταλλάξει πολλά μηνύματα με τον δράστη του φόνου, πριν από το τραγικό συμβάν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα