Σταϊκούρας: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης μερίσματα και ενοίκια

Σταϊκούρας: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης μερίσματα και ενοίκια

Τα εισοδήματα που αποκτούν φέτος οι φορολογούμενοι από την εκμίσθωση ακινήτων και μερίσματα θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το  2021.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο οποίος ανέφερε πως το μέτρο ευνοεί και τους δημοσίους υπαλλήλους που εισπράττουν ενοίκια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εισπράττει εκτός από το μισθό του και εισοδήματα από ενοίκια θα συνεχίσει να πληρώνει το 2021 εισφορά αλληλεγγύης για το μισθό του αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα έχει «σβήσει» η εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στο εισόδημα από ενοίκια.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης πως για τις μεν μισθωτές αποδοχές (ιδιωτικός τομέας) οι οποίες απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης η κατάργηση θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του επομένου έτους.

Παράλληλα, για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020 η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του  2021 και η ωφέλεια θα φανεί με τα εκκαθαριστικά το επόμενο καλοκαίρι.

Στο ερώτημα τι θα γίνει μετά το 2021 και εάν η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά , ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία διαχωρίζοντας όμως την δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα.

Επανέλαβε δε τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα