ΕΝΦΙΑ: Έφτασε η ώρα για την ανάρτηση στο Taxisnet από την ΑΑΔΕ. Η πιθανότερη μέρα

ΕΝΦΙΑ: Έφτασε η ώρα για την ανάρτηση στο Taxisnet από την ΑΑΔΕ. Η πιθανότερη μέρα

Πάνω από 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, θ’ ανέβουν στο TAXISnet από την ΑΑΔΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ η ανάρτηση των εκκαθαριστικών αναμένεται να ξεκινήσει από την Παρασκευή το βράδυ.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ενώ θα ισχύσουν και φέτος οι γνωστές εκπτώσεις με βάση την αξία της περιουσίας.

Πιθανότατα το βράδυ της επόμενης Παρασκευής θα ξεκινήσει η ανάρτηση για τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές είναι δύο. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν σε έξι άτοκες μηνιαίες δόσεις -από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021- ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα εισοδήματος λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, θα μπορούν να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα τους προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί.

H ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε μερικά 24ωρα και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από τους φορολογούμενους και η ΑΑΔΕ θα τα στείλει «νύχτα» στο Taxisnet -και μάλιστα πιθανότατα πριν το Σαββατοκύριακο.

Ορισμένα λάθη στον ΕΝΦΙΑ όμως κοστίζουν ακριβά και υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι θα χρεωθούν άδικα με επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων τους όπως αυτά αποτυπώνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου για το 2020.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν τις άδικες χρεώσεις, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2020.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 έτους 2020 αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να τεθεί ξανά σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα τηςΑΑΔΕ.

Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν παραλείψεις ή λάθη σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2020 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. Έτσι θα εξαλείψουν τις άδικες υπερχρεώσεις και στα εκδοθέντα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ των ετών 2014-2019, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσουν κι από τις άδικες επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2020. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό την μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2020, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Στα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 περιλαμβάνονται:

Ηλικία του ακινήτου, του ορόφου στον οποίο βρίσκεται και η επιφάνεια του. Όταν υπάρχει λάθος στην ηλικία του ακινήτου, πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του και όχι το έτος αποπεράτωσής του.

Τα συχνότερα λάθη που γίνονται κατά τη συμπλήρωση του Ε9 είναι τα ακόλουθα:

Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.

Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.

Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.

Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.

Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί ημιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη, από το έτος που έγινε η νομιμοποίηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα