Βρετανία και Ολλανδία βάζουν σε καραντίνα τα ελληνικά νησιά: Φεύγουν άρον- άρον οι τουρίστες

Βρετανία και Ολλανδία βάζουν σε καραντίνα τα ελληνικά νησιά: Φεύγουν άρον- άρον οι τουρίστες

 Σε καραντίνα βάζουν τα ελληνικά νησιά Βρετανία και Ολλανδία, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων φεύγουν άρον άρον. Σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, η νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύμφωνα με αυτή όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία, από κάποιο ελληνικό νησί, θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 10 ημερών. Καλούνται επίσης όλοι όσοι εμφανίσουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τις υγειονομικές αρχές.

«Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά αυξήθηκε απότομα. Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις στις ταξιδιωτικές οδηγίες για τα ελληνικά νησιά (συμπεριλαμβανομένων των νησιών που συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω γέφυρας). Ο χρωματικός κώδικας των ελληνικών νησιών άλλαξε από «κίτρινο» (προσοχή κίνδυνος για την ασφάλειά σας) σε «πορτοκαλί» (μόνο τα απαραίτητα ταξίδια). Μετά από διαμονή σε ένα από τα ελληνικά νησιά, θα πρέπει να μπείτε σε καραντίνα για 10 ημέρες όταν επιστρέψετε στην Ολλανδία. Η Πελοπόννησος και η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένουν «κίτρινα» (προσοχή κίνδυνος για την ασφάλειά σας)», αναφέρει η οδηγία.

Είχε προηγηθεί η Μεγάλη Βρετανία, στην "κόκκινη" λίστα της οποίας μπήκαν λόγω κορονοϊού επτά ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, οι πολίτες που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα έως την προσεχή Τετάρτη στις 4 π.μ., ειδάλλως θα πρέπει να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Η συγκεκριμένα ανακοίνωση επηρεάζει έως 70.000 Βρετανούς τουρίστες που παραθερίζουν στα επτά ελληνικά νησιά , καθώς σπεύδουν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους για να επιστρέψουν στη χώρα τους, προκειμένου να γλιτώσουν την καραντίνα. Οι τιμές λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης έχουν εκτοξευθεί, όπως είναι λογικό, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας "χρυσά" τα εισιτήρια. Υπενθυμίζεται ότι η Σκωτία έχει θέσει ολόκληρη τη χώρα στην "κόκκινη" λίστα, ενώ στην αντίστοιχη λίστα της Ουαλίας βρίσκονται η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Λέσβος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Κρήτη.

Βρετανική TUI: Διακόπτει τα ταξίδια προς Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και Ζάκυνθο

Εν τω μεταξύ, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, TUI UK γνωστοποίησε την αναστολή του προγράμματος ταξιδιών της για τρία νησιά και δύο προορισμούς της Κρήτης (Ηράκλειο-Χανιά, έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον πακέτα διακοπών για τα Μάλια και τον Λαγανά , έως τις 31 Οκτωβρίου.Ακύρωση ταξιδιών προς Κρήτη έως και τις 20 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε και η Jet2. Εκπρόσωπος της TUI σχολίασε πως η κατά τόπους αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης ως προς τις αποφάσεις για καραντίνα είναι καλοδεχούμενη, αλλά επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για τη μικρή χρονική προειδοποίηση. Αμφότερες οι ταξιδιωτικές εταιρείες καλούν τους πελάτες τους που επηρεάζονται να αλλάξουν τις κρατήσεις τους ή να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

Ανησυχούν οι τουριστικοί φορείς

"Η απόφαση των Βρετανών και των Ολλανδών επηρεάζει ιδιαίτερα την Κρήτη και σε μικρότερο βαθμό τη Μύκονο και τη Σαντορίνη" δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. "Έγινε προσπάθεια από το υπουργείο Τουρισμού να μην κλείσει συνολικά η χώρα ειδικά από τη Βρετανία. Σίγουρα η οριζόντια απόφαση της Ολλανδίας φέρνει τεράστιες ανατροπές σε νησιά και ξενοδοχειακές μονάδες και είναι, πλέον, κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία σεζόν που καθορίζεται από επιδημιολογικά δεδομένα" τόνισε.

"Σίγουρα είμαστε σε αναμονή της απόφασης των Βρετανών για μετά τις 21 Σεπτεμβρίου που θα καθορίσει πολλά. Αν και οι Βρετανοί αποφασίσουν να πάνε σε κάτι οριζόντιο όπως και οι Ολλανδοί τότε από τα 5.500 ξενοδοχεία που λειτουργούν τώρα, πολλά θα αποφασίσουν να κλείσουν" πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, ο τουρισμός έδειξε σημάδια αντοχής εν μέσω της επιδημιολογικής, ενώ έκανε την εκτίμηση πως τα τουριστικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 3,5 – 4 δισ. ευρώ.

Για τους Κινέζους που πιθανώς να έρθουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, είπε πως είναι ακόμα νωρίς για να ξέρουμε αν θα φθάσουν τους 150.000 όπως ήταν το 2019.

"Ουσιαστικά μιλάμε για το τέλος της σεζόν για τη Ζάκυνθο. Αυτό σημαίνει η απόφαση των Βρετανών"είπε από την πλευρά του στον ANT1 o Γιώργος Μάργαρης, Πρόεδρος ξενοδόχων Ζακύνθου. Άδεια φτάνουν τα αεροσκάφη στην Κρήτη από σήμερα για να παραλάβουν τουρίστες που θέλουν να προλάβουν την καραντίνα. "Σήμερα ήταν να έρθουν 14 πτήσεις από την ΤUI στο Ηράκλειο. Αυτές θα έρθουν άδειες, και θα φύγουν γεμάτες. Θα έχουμε κλεισίματα ξενοδοχείων πιο μπροστά" λέει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Ηρακλείου.

Θεοχάρης: Πολύ ατυχής η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για καραντίνα

Ο υπουργός ΤουρισμόςΧάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, χαρακτήρισε "πολύ ατυχή" την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει καραντίνακατά την άφιξή τους επί αγγλικού εδάφους στους ταξιδιώτες από επτά ελληνικά νησιά. "Δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι "τα τεστ λειτουργούν εξαιρετικά καλά. Έχουμε κάνει εκατοντάδες, χιλιάδες τεστ στα σύνορα. Και βρίσκουμε μόνο 0,2% θετικά τεστ. Αυτό είναι πολύ καλό ποσοστό. Έχουμε χαμηλότερο ποσοστό εντός της Ελλάδας. Νιώθουμε ότι διατηρήσαμε την κατάσταση υπό έλεγχο χάρη σε αυτό το σύστημα".

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

"Νέο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό η απόφαση της Ολλανδίας- μετά της Βρετανίας- να επιβάλλει καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές στα ελληνικά νησιά. Ο Υπουργός Τουρισμού που καλούσε τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό οφείλει να παρέμβει έστω την ύστατη ώρα. Είναι κ. Θεοχάρη όλα τα νησιά μας υψηλού κινδύνου; Τι ενέργειες έχει κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί; Το ότι κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, δεν σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τους τουρίστες και τον ελληνικό λαό" αναφέρει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα