Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Πόση επιδότηση δικαιούστε ανάλογα με το εισόδημά σας

Εξοικονομώ κατ' Οίκον: Πόση επιδότηση δικαιούστε ανάλογα με το εισόδημά σας

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα προβλέπει επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ». Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 850.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπει την ένταξη μονοκατοικιών και πολυκατοικιών με απλοποιημένο σύστημα. Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου. Αναμένεται να ακολουθήσουν για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Είναι ένα πρόγραμμα απόλυτα προσαρμοσμένο στις επιταγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Προγράμματα σαν και αυτό αγκαλιάζονται από την ΕΕ ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι΄αυτό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό πυλώνα για το «Κύμα Ανακαινίσεων» που προβλέπει ότι θα δοθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει το 85%, ενώ για την υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία φτάνει το 55%. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ π.χ. η επιδότηση θα είναι έως 85% ενώ για εισοδήματα έως 120.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι είναι έως 55%.

Tο ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τα 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα στα 50.000 ανά κατοικία. Για ιδιοκτήτες που θέλουν να αναβαθμίσουν περισσότερα από ένα σπίτια, το πλαφόν ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Για τις πολυκατοικίες το πλαφόν ορίζεται στις 80.000 ευρώ, ενώ εισάγεται και δεύτερη κατηγορία για παρεμβάσεις μόνο στους κοινόχρηστους χώρους.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα