Η πανδημία του κορoνοϊού έχει βυθίσει τον κόσμο της εργασίας σε μία πρωτοφανή κρίση

Η πανδημία του κορoνοϊού έχει βυθίσει τον κόσμο της εργασίας σε μία πρωτοφανή κρίση

Η πανδημία του κορoνοϊού έχει βυθίσει τον κόσμο της εργασίας σε μία πρωτοφανή κρίση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της ILO, στην οποία θα απευθυνθούν με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για μία συνολική προσέγγιση που θα αντιμετωπίσει την πανδημία. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν πρόκειται για μία επιλογή μεταξύ της υγείας ή των θέσεων απασχόλησης και της οικονομίας. Αυτά είναι συνδεδεμένα: είτε θα νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα είτε θα ηττηθούμε σε όλα τα μέτωπα», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε στη σύνοδο ότι ο κόσμος έχει ειδικό καθήκον να προστατεύσει τα εκατομμύρια των εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, στην πρώτη γραμμή της κρίσης, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κρούσματα και θανάτους. «Είναι κοινό καθήκον μας να προστατεύσουμε εκείνους που μας προστατεύουν», σημείωσε.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά εργασίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και η προβλεπόμενη ανάκαμψη δεν θα είναι αρκετή για να επανέλθει η απασχόληση στα προ της πανδημίας επίπεδα φέτος, ανέφερε η ILO την περασμένη εβδομάδα. Η οργάνωση του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η μείωση των ωρών εργασίας παγκοσμίως ήταν «σημαντικά χειρότερη από ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως» στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα