Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Γεμίζει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που προετοιμάζει η κυβέρνηση με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ενώ βρισκόμαστε πλέον στο "μάτι του κυκλώνα" με την ύφεση να πιάνει τα υψηλότερα ποσοστά της, το οικονομικό επιτελείο ρίχνει μέρος των οικονομικών διαθεσίμων στην αγορά προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και θα περιλαμβάνουν την επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων τουλάχιστον 250.000 δανειοληπτών, έναν νέο γύρο χορήγησης χαμηλότοκων δανείων απευθείας από το κράτος συνολικού ύψους περίπου 1 δις. ευρώ, την παροχή περισσότερων οικονομικών κινήτρων στους εργοδότες για να μην προχωρήσουν σε ακόμη περισσότερες απολύσεις αλλά και ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών της καραντίνας σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 24%.

Επίσης, θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι σε θέση να αποδείξουν ότι φέτος θα έχουν ζημιές όπως επίσης και η χορήγηση επιδομάτων σε όσους εποχικούς υπαλλήλους δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας ούτε μέσα στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Στόχος για χαμηλή ύφεση

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε χθες τον τόνο υποστηρίζοντας ότι παρά την μείωση των εσόδων –και τον Ιούνιο κινούνται ακόμη και 40% κάτι του στόχου που είχε τεθεί προ πανδημίας- τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που έχει εξασφαλίσει η χώρα μέσω των αγορών (έχουν γίνει τρεις εκδόσεις από τις αρχές του έτους) επιτρέπουν να πέσει ακόμη περισσότερο χρήμα στην αγορά προκειμένου η ύφεση να μην ξεπεράσει το 8%.

Στο περιεχόμενο του πακέτου, είναι πιθανό να αναφερθεί ο πρωθυπουργός ακόμη και αύριο, ενώ τα μέτρα θα ξεδιπλωθούν μέσα στο διάστημα των επόμενων 8 εβδομάδων καλύπτοντας και νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει:

1. Τη θέσπιση κλίμακας συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων οι οποίοι θα κυμαίνονται από 0 έως 100%. Το 0% θα ισχύσει για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις του 2020 και το 100% για όσες εταιρείες δεν έχουν πληγεί οικονομικά.

2. Την καταβολή επιδότησης για την αποπληρωμή των δόσεων στεγαστικών δανείων 6-9 μηνών. Η επιδότηση θα μπορεί να φτάνει και στα 500-600 ευρώ τον μήνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ θα μειώνεται όσο θα περνούν οι μήνες. Από τους 330.000 δανειολήπτες που εξυπηρετούν δάνειο κύριας κατοικίας και θεωρούνται πληγέντες από τον κορωνοϊό, θα επιδοτηθούν οι περίπου 250.000.

3. Τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων (με επιτόκιο 1%) μέχρι το τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου στις επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση εσόδων κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις και χώροι εστίασης). Θα είναι ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής με τους διαθέσιμους πόρους να προσεγγίζουν το 1 δις. ευρώ.

4. Την βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την αύξηση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες πάνω από το 60% που είναι η σήμερα αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου

5. Την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα