Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι Ελληνικές τράπεζες για αποτροπή συντονισμένων πρακτικών

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι Ελληνικές τράπεζες για αποτροπή συντονισμένων πρακτικών

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις ελληνικές τράπεζες με σκοπό την αποτροπή τυχόν συντονισμένων πρακτικών που ενδέχεται να εμποδίσουν την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr μετά από καταγγελίες φορέων και εκπροσώπων της αγοράς πως η παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία παραμένει δύσκολη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τoυ Real.gr, η Κομισιόν "γνωρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να διασφαλίσουν επαρκή ροή πιστώσεων στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική σταθερότητα" και "τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει τις ελληνικές τράπεζες να αυξάνουν τη ροή πιστώσεων προς την οικονομία κάνοντας χρήση προγραμμάτων που έχει δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση για την παροχή εταιρικών και μικρομεσαίων δανείων, είτε με κρατικές εγγυήσεις είτε επιδοτήσεις επιτοκίου".

"Τούτου λεχθέντος, η Κομισιόν, μαζί με τις εθνικές αρχές, με τις οποίες συνεχίζει να συνεργάζεται στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού, παρακολουθεί την κατάσταση και παραμένει σε εγρήγορση με σκοπό την αποτροπή τυχόν συντονισμένων πρακτικών, μεταξύ άλλων, από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδέχεται να εμποδίσουν την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία", αναφέρει πηγή του Real.gr.

Νωρίτερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνυ Φερύ δήλωσε στο Real.gr ότι "στις 28 Απριλίου, η Κομισιόν ενέκρινε τραπεζικό πακέτο για τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση". Όπως σημειώνει "ο στόχος αυτού του πακέτου είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα για να στηρίξουν την οικονομία και να βοηθήσουν στην άμβλυνση του σημαντικού οικονομικού αντίκτυπου του COVID19" και "περιλαμβάνει μια ερμηνευτική ανακοίνωση για τα λογιστικά και προληπτικά πλαίσια της ΕΕ, καθώς και στοχευμένες τροποποιήσεις στους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ".

"Έχουμε επίσης ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων στρογγυλής τραπέζης με τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων καταναλωτών και επιχειρήσεων, για να διερευνήσουμε πώς μπορεί να αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων της ΕΕ", αναφέρει ο εκπρόσωπος το Real.gr.

"Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί ο δανεισμός με την εξεύρεση πρακτικών λύσεων στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά", αναφέρει. "Ενώ παρακολουθούμε τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις μεμονωμένων τραπεζών", καταλήγει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα