Κλείδωσε η παράταση στην προστασία της α' κατοικίας

Κλείδωσε η παράταση στην προστασία της α' κατοικίας

Ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών οι οποίες διήρκησαν μέχρι πριν από τα μεσάνυχτα –και αφού χρειάστηκαν παρεμβάσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο- ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε συμβιβασμό για το μείζον θέμα της πρώτης κατοικίας.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και μετά τη σημερινή ημέρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών ενώ θα δοθεί δυνατότητα υποβολής αιτήσεων –και μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια- σε όσους γίνει δεκτό ότι έχουν θιγεί από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Οι ανακοινώσεις των τελικών αποφάσεων για τη συμφωνία που φέρεται να επιτεύχθηκε αργά χθες το βράδυ αναμένονται από τον πρωθυπουργό.

Τι προβλέπει η συμβιβαστική λύση

Η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στην πλατφόρμα για την προστασία των δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό εκπνέει σήμερα αλλά πρακτικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου και μετά. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς η οποία ενώ ζητούσε παράταση μέχρι το τέλος του έτους ήρθε αντιμέτωπη με την άκαμπτη στάση των θεσμών. Οι τελευταίοι απείλησαν με αρνητική έκθεση στο πλαίσιο της 6ηςμεταμνημονιακής αξιολόγησης ενόψει και του Eurogroup του Ιουνίου στο οποίο θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 640 εκατ. ευρώ με τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs. Κατόπιν αμοιβαίων υποχωρήσεων φαίνεται να υπήρξε συμβιβαστική λύση η οποία θα προβλέπει:

1. Μικρότερη παράταση στη λειτουργία της πλατφόρμας για τους δανειολήπτες που απέκτησαν κόκκινο στεγαστικό δάνειο μέχρι και το τέλος του 2018. Η παράταση αυτή θα είναι διάρκειας δύο μηνών.

2. Παροχή πρόσθετου χρόνου στους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Θα είναι ένα πρώτο μέτρο καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει έντονα η συζήτηση για την νέα γενιά των κόκκινων δανείων το ύψος των οποίων πολλοί το περιμένουν στο επίπεδο των 8-10 δις. ευρώ. Για να οριστεί το ποιος πλήττεται από τον κορωνοϊό και ποιος όχι, το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν οι ΚΑΔ των πληττόμενων επαγγελματιών αλλά και η βεβαίωση ότι ένας μισθωτός μπήκε σε καθεστώς αναστολής (σ.σ συνολικά είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα).

3. Ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα ο οποίος θα ενσωματώνει και τη λειτουργία κρατικού ταμείου το οποίο θα αγοράζει τα σπίτια πολύ φτωχών νοικοκυριών προκειμένου που δεν μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια τους με στόχο να τους τα ενοικιάσουν εκ νέου.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα