Τόμσεν: Ακριβά θα στοιχίσει στην Ελλάδα η εξάρτησή της από τον τουρισμό

Τόμσεν: Ακριβά θα στοιχίσει στην Ελλάδα η εξάρτησή της από τον τουρισμό

Ακριβά θα στοιχίσει στην Ελλάδα η εξάρτησή της από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεταφορές καθώς θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά από την ύφεση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τομσεν.

Πρόσθεσε ότι ένας ακόμα παράγοντας που θα δυσκολέψει την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι έχει μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Τομσεν, η Ελλάδα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ετσι, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη. Για το χρέος της χώρας μας, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.

«Η Ελλάδα ξεκινούσε να βλέπει του καρπούς των προσπαθειών της και ένα αναπτυξιακό μομέντουμ πριν την κρίση του κορωνοϊού» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου.

Οι προβλέψεις ΔΝΤ για 10% ύφεση και η απάντηση της Ελλάδας

Τη Δευτέρα, το ΔΝΤ εκτίμησε  ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Τις προβλέψεις αυτές δεν συμμερίζεται ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας  δήλωσε  ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

 

Πηγή skai.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα