«Βουλιάζει» και την ακτοπλοΐα ο κορονοϊός

 Μέτρα προσαρμογής του κλάδου της ακτοπλοΐας στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η χώρα, εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο να διατηρηθεί η επικοινωνία της ενδοχώρας με τα νησιά σε ικανοποιητική βάση.

Όπως ανακοίνωσε από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας το Υπουργείο «με νομοθετική πρωτοβουλία που προωθείται άμεσα, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται κυρίως στην ακτοπλοΐα, με σκοπό να διατηρηθεί η αναγκαία σύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα και την εν γένει ομαλή δραστηριοποίηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία»

Ήδη στις γραμμές της Αδριατικής, σύμφωνα με το Mononews τα πλοία απαγορεύεται να διακινούν επιβάτες ενώ επιτρέπεται μόνο η μεταφορά φορτηγών. Φαίνεται ότι ένα προβληματισμός ανάλογος υπάρχει και για τα νησιά καθώς ορισμένες πλευρές εκφράζουν το φόβο ότι μπορεί η ανεξέλεγκτη διακίνηση επιβατών τα Σαββατοκύριακα μπορεί να διασπείρει πιο γρήγορα τον ιό στα νησιά ορισμένα εκ των οποίων δεν διαθέτουν και τις αναγκαίες υποδομές για τη αντιμετώπιση του.

Ωστόσο από την άλλη υπάρχουν ανάγκες μετακίνησης επιβατών όπως άλλωστε συμβαίνει και στην ενδοχώρα όπου ακόμη κανονικά εκτελούνται τα αεροπορικά δρομολόγια, οι μετακινήσεις με τραίνο και τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Ίσως η διατήρηση ενός χαμηλού σε σύγκριση με την θερινή περίοδο πρωτοκόλλου στα πλοία θα ήταν μία λύση προκειμένου η διακίνηση επιβατών να είναι η ελάχιστη δυνατή και πάντως ελεγχόμενη, ενώ θα καλύπτονται και ουσιαστικές ανάγκες μετακίνησης, σημειώνουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τον κλάδο. Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δυνατότητα τροποποιήσεων στα δρομολόγια, η ακύρωση κάποιων, η αναστολή άλλων, η λήψη μέτρων για τους ναυτικούς ακόμη και η οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών μέσω των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές, όπως επίσης και μέτρα προστασίας της υγείας επιβατών και πληρωμάτων.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κ. Μιχάλη Σακέλλη η επιβατική κίνηση στην επικείμενη θερινή περίοδο αναμένεται να είναι χειρότερη από την κίνηση της χειμερινής περιόδου η οποία φέτος είναι και 20% χαμηλότερη από ότι πέρυσι. Η κρίση είναι μεγάλη και δεν αποκλείεται κάποιες ακτοπλοϊκες εταιρείες να αντιμετωπίσουν και πρόβλημα βιωσιμότητας όπως εκτιμούν στο Υπουργείο ναυτιλίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα