Κορονοϊός: Τα προϊόντα που επηρέασε και εκτοξεύτηκαν οι τιμές τους

Κορονοϊός: Τα προϊόντα που επηρέασε και εκτοξεύτηκαν οι τιμές τους

Η Κίνα είναι η χώρα που έχει πλήξει περισσότερο από άλλες ο κορονοϊός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, και μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 2.744 ανθρώπους.

Ο COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά και την αγορά, εκτοξεύοντας τις τιμές ορισμένων προϊόντων και δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times τα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι τα σκόρδα, το τζίντζερ και το τσίλι. Και αυτό γιατί η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σκόρδου, το 47% της αγοράς τζίντζερ και το 20% της αγοράς τσίλι, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Mintec.

Ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των τιμών τέτοιων προϊόντων έχει σημειώσει άνοδο 17% από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε δίκτυα διανομής.

Όπως αναφέρει ο εξαγωγέας της εταιρείας Olam, με έδρα τη Σιγκαπούρη, ενώ το εργοστάσιο με τα σκόρδα που έχει στην επαρχία Shandong λειτουργεί σε κανονικά επίπεδα, ο κοροναϊός έχει προκαλέσει συμφόρηση στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και έχει εκτοξεύσει τα κόστη μεταφοράς. Έτσι σημειώνονται καθυστερήσεις 2 και 3 εβδομάδων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φόβοι ότι το ίδιο θα συμβεί και σε άλλα προϊόντα όπως τα κρεμμύδια και ο πελτές ντομάτας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα