Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των «27» - Μητσοτάκης: 'Ηταν δύσκολη διαπραγμάτευση

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των «27» - Μητσοτάκης: 'Ηταν δύσκολη διαπραγμάτευση

Στις 19:20 τοπική ώρα ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ΠΔΠ 2021 -2027, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίςνα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Oι 27 ξαναμπήκαν στην αίθουσα της ολομέλειας στις 19:00 τοπική ώρα μετά από 23 ώρες διακοπής για διμερείς και πολυμερείς επαφές. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία. Είχαν προηγηθεί πολύωρες και εντατικές διαπραγματεύσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Προηγήθηκε σκληρό μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, με τους ηγέτες να έχουν χωριστεί δύο ομάδες και τις διαπραγματεύσεις να κορυφώνονται πριν την έναρξη της Συνόδου, η οποία καθυστέρησε αρκετές ώρες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Η Κομισιόν εκλήθη να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τον προσδιορισμό της τελευταίας πρότασης του Πρόεδρου Σαρλ Μισέλ.

Σχετικό έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε στον Τύπο, πρότεινε συνολική ύψος για τον προϋπολογισμό στο 1,069% του κοινοτικού ΑΠΕ, με συγκεκριμένες λεπτομέρειες περί επιστροφών και αυξήσεων στα κονδύλια της ΚΑΠ.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

 «Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της επόμενης εξαετίας. Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς τη δραματοποίηση. Γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και συνέχισε: «Η αποχώρηση της Βρετανίας στερεί από τον προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα: 

«Κάποιοι επέμεναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους».

«Δεν μπήκαμε σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές, όμως υπάρχουν κόκκινες γραμμές».

«Δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη, με μικρότερη παρέμβαση».

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Ήταν περιορισμένες οι πιθανότητες να επιτευχθεί από σήμερα η συμφωνία. Υπάρχει μια διάσταση κι από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος δραματοποίησης από την καθυστέρηση λήψης απόφασης».

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη μείωση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων».

«Δεν θα χάσουν πόρους οι αγρότες μας και θα πάρουμε περισσότερα χρήματα. Θα έχουμε πόρους σημαντικούς στη διάθεσή μας».

Όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις εξελίξεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, απάντησε «Ουδέν σχόλιον». 

Η νέα συμβιβαστική πρόταση

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (18:20) που βρέθηκε στο τραπέζι είχε συνολικό ύψος 1.069% και αυξημένα κατά 2 δισ. Ευρώ αγροτικά κονδύλια.

Προέβλεπε επιστροφές και εκπτώσεις στους «τέσσερις ολιγαρκείς», αλλά Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία την έχουν ήδη απορρίψει. 

Στο 1,059% του κοινοτικού ΑΕΠ κινείται η τελική, μέχρι στιγμής, μειωμένη από τον αρχικό υπολογισμό για 1,074% του ΑΕΠ.

Oρμπάν: Δεν θα έχουμε συμφωνία σήμερα

Την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021- 2027), είχε κάνει με δηλώσεις του στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. 

Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα έγιναν δύο παράλληλες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τις διμερείς επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πρώτη συγκέντρωσε τα Κράτη Μέλη τα οποία μετέχουν στην ομάδα των «φίλων της συνοχής» και η δεύτερη, υπό τον Εμ. Μακρόν και την  Αγ. Μέρκελ συγκέντρωσε τους «τέσσερις ολιγαρκείς» (Σουηδία, Δανία,  Αυστρία, Ολλανδία).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχαν στη συνεδρίαση των «φίλων της συνοχής».

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και υποστηρίζει τους στόχους που έχουμε θέσει

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα