Σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό καθυστερούν την έναρξη της Συνόδου

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό καθυστερούν την έναρξη της Συνόδου

Δύο παράλληλες συνεδριάσεις διεξάγονται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τις διμερείς επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ηπρώτη συγκεντρώνει τα Κράτη Μέλη τα οποία μετέχουν στην ομάδα των "φίλων της συνοχής" και η δεύτερη, υπό τον Εμ. Μακρόν και την  Αγ. Μέρκελ συγκεντρώνει τους τέσσερις ολιγαρκείς (Σουηδία, Δανία,  Αυστρία, Ολλανδία).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετέχουν στη συνεδρίαση των φίλων της συνοχής.

Η ολομέλεια των 27 έχει αναβληθεί μέχρι νεοτέρας (οι ανακοινώσεις για έναρξη στις 10:00, 11:00 και 12:00 δεν τηρήθηκαν) όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σαρλ Μισέλ.

Στόχος παραμένει ο προσδιορισμός μιας συμβιβαστικής τελικής διαπραγματευτικής πρότασης, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν, με κυριότερη αυτή των τεσσάρων που δεν έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής από την απαίτηση για περιορισμό του προϋπολογισμού στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Μια τέτοια πρόταση δυσχεραίνει εξαιρετικά την επίτευξη των στόχων που έχουν θέση τα υπόλοιπα 23 κράτη Μέλη, όχι μόνο στις νέες πολιτικές (ασφάλεια, σύνορα, προσφυγικό), αλλά περισσότερο στις αγροτικές ενισχύσεις (ΚΑΠ).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα