Ρύθμιση οφειλών στην εφορία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι προϋποθέσεις

Ρύθμιση οφειλών στην εφορία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι προϋποθέσεις

Στις 26 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υπαγωγή στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων για οφειλές στην εφορία σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί αλλά και εκείνες που  έως τις 26 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους  υπήχθησαν στην πάγια ρύθμιση των 12 -24 δόσεων. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιδιώκει  τη μεταφορά στις 24 - 48 δόσεις,  θα πρέπει να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να ρυθμίσει το υπόλοιπο  όμως των δόσεων σε 24 από 12 που είχε τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης, το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Για υπαγωγή στη ρύθμιση ο οφειλέτης πρέπει με υπεύθυνη δήλωση να δηλώνει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του.

Για οφειλές σε έως 48 δόσεις, ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και βάσει της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη, αλλά με ελάχιστη μηνιαία δόση τουλάχιστον τριάντα ευρώ (30).

Για τους συνεπείς οφειλέτες  στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατόπιν εξόφλησης της τελευταίας δόσης προβλέπεται μπόνους ήτοι  επιστρέφεται ποσό, που ισούται με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των τόκων  που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Το προς επιστροφή ποσό δεν παρακρατείται, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το Δημόσιο ή τρίτους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα