Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 10 έως 15% - Χαμένοι οι παλαιοί συνταξιούχοι

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 10 έως 15% - Χαμένοι οι παλαιοί συνταξιούχοι

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να βρίσκεται προ των πυλών, θα υπάρξουν αλλαγές σε πάνω από 1,3 εκατ. συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Κερδισμένοι οι νέοι συνταξιούχοι και όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης και λαμβάνουν υψηλές αποδοχές.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες αναλογιστικές μελέτες.

Η πρώτη μελέτη αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μέχρι το 2070 είναι εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ μετά το 2030, μειώνεται σημαντικά, με την Ελλάδα να καταφέρνει να μπει στο κλαμπ των χωρών του στενού ευρωπαϊκού πυρήνα.

Το κρίσιμο διάστημα για το νέο ασφαλιστικό είναι η πρώτη δεκαετία, στην οποία θα αποδειχθεί εάν και σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσει το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και εάν αυξηθούν τα έσοδα από τη μη μισθωτή εργασία. Και βεβαίως αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα στο ασφαλιστικό είναι η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά ύψους έως και 26 δισ. ευρώ, από την πιλοτική δίκη που ξεκίνησε στο ανώτατο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα 1,3 εκατ. συντάξεις. Και φυσικά όλους τους νέους συνταξιούχους που θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Επειδή όμως η «νόμος Βρούτση» θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019, που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση, οι αλλαγές θα αφορούν και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις από εκείνο το χρονικό διάστημα και έπειτα.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο «ΒΗΜΑ», αναφορικά με τις κύριες συντάξεις, οι αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης από τα 30 ή 33 έτη ασφάλισης αφορούν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η αναπροσαρμογή των συντελεστών να ξεκινά από τα 30 ή τα 33 έτη ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά στο 50,3% με 50,5%. Σε αυτό το ποσοστό αναμένεται να τεθεί και το πλαφόν, καθώς ακόμη και μετά τα 40 ή έστω τα 42 έτη ασφάλισης, δεν θα υπάρχει επιπλέον αύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης.

Με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης, το «ταβάνι» στις κύριες συντάξεις, με την προσθήκη και της Εθνικής Σύνταξης, υπολογίζεται στα 887 ευρώ για συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.000 ευρώ έως και 3.650 ευρώ για το ανώτατο πλαφόν συντάξιμων αποδοχών των 6.500 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016 θα είναι μεταξύ των ωφελημένων αρκεί να έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30-33 έτη. Αυξήσεις δεν θα δει το μεγαλύτερο ποσοστό παλαιών συνταξιούχων, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει αυξήσεις από το 2023 όταν και θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις.

Κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποχωρήσει με πάνω από 30-33 έτη ασφάλισης. Η συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, τις οποίες θα εισπράξουν αναδρομικά στις αρχές του 2020, καθώς οι αλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Περίπου 100.000 με 150.000 άτομα, που συνταξιοδοτήθηκαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου θα δουν αυξήσεις περίπου 10% έως 1.500 ευρώ και 15% για υψηλότερες αποδοχές εφόσον είχαν πολλά έτη ασφάλισης και λάμβαναν μεγάλη σύνταξη.

Έτσι, για παράδειγμα, ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης ενώ σήμερα λαμβάνει σύνταξη της τάξης των 722 ευρώ, με τους νέους συντελεστές, η σύνταξή του θα αυξηθεί κατά 62 ευρώ και θα ανέλθει σε 784 ευρώ τον μήνα. Με τις ίδιες αποδοχές αλλά 40 έτη ασφάλισης, ένας αντίστοιχος ασφαλισμένος λαμβάνει σήμερα, με τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου, σύνταξη της τάξης των 812 ευρώ τον μήνα. Μετά την ψήφιση των αλλαγών η σύνταξή του θα ανέρχεται στα 886 ευρώ, αυξημένη κατά 74 ευρώ.

Συνταξιούχος με αποδοχές 1.500 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης με το «νόμο Κατρούγκαλου» λαμβάνει σύνταξη 891 ευρώ τον μήνα. Μετά την καθιέρωση των νέων συντελεστών η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 984 ευρώ τον μήνα, με τη αύξηση να φτάνει τα 93 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, τυχεροί θα είναι όσοι το καλοκαίρι του 2016 είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, λόγω του «κόφτη» των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα κυμαίνονται μεταξύ 5 και 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά η αύξηση ανέρχεται στα 99,57 ευρώ.

Μεταξύ αυτών που θα λάβουν τις αυξήσεις είναι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, δημόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι - συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι ΕΤΒΑ και Εμπορική, μηχανικοί κ.α.

Το βασικό σχέδιo για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έχει ως εξής:

145

Οι συντάξεις με τη νέα αναπλήρωση

112

Παραδείγματα σύνταξης ελευθέρων επαγγελματιών με νέα ποσοστά αναπλήρωσης

78

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα