Ασφαλιστικό: Έρχονται αυξήσεις μέχρι 196 ευρώ - Ρυθμίζονται τα αναδρομικά

Ασφαλιστικό: Έρχονται αυξήσεις μέχρι 196 ευρώ - Ρυθμίζονται τα αναδρομικά

Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», οι αυξήσεις στις συντάξεις, που θα ενισχυθούν και από τις δρομολογούμενες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, θα «αγγίξουν» έως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε, μιλώντας στο «Εθνος», ότι η μεσοσταθμική αύξηση στις συντάξεις θα είναι τα 99,57 ευρώ, και πως ευνοημένοι θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικοί συνταξιούχοι.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα περιληφθούν στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Πέρα από τις συντάξεις, με το νέο ασφαλιστικό θα «κλειδώσει» και η επιστροφή αναδρομικών που οφείλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το «Εθνος» η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Αλλαγές στις συντάξεις και εισφορές

Ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε, στη συνέντευξή του ότι βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ θεωρούνται δεδομένες οι εξής αλλαγές:

Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών τους.

Από 1/1/2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.

 

Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016, γεγονός που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα