Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μοιράζουν 400 εκατ. ευρώ - Ποιοι θα το πάρουν

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Μοιράζουν 400 εκατ. ευρώ - Ποιοι θα το πάρουν

 Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις που αφορούν τη διανομή έκτακτου κοινωνικού μερίσματος. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ενώ με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα εκτιμάται ότι το πσοό θα κινηθεί στα επίπεδα των 400-500 εκατ. ευρώ με αξιοποίηση και μέρους του αποθεματικού που έχει παραμείνει αδιάθετο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σενάριο το κοινωνικό μέρισμα να είναι πιο γενικευμένο, να αφορά δηλαδή μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι ωστόσο θα λάβουν μικρότερο ποσό. Μία ακόμη σκέψη που φέρεται να υπάρχει στο τραπέζι είναι να επεκταθεί και σε ομάδες πλην των συνταξιούχων οι οποίοι άλλωστε έχουν ήδη εισπράξει τη λεγόμενη 13η σύνταξη από τον Μαϊο. 

Το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να παραλάβει μέσα στην εβδομάδα τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο προκειμένου να φανεί και η αναλυτική πορεία των φορολογικών εσόδων. Έτσι, θα καταρτίσει την τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες ούτως ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν ενδεχομένως και μέσα στον Νοέμβριο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, το κονδύλι του έκτακτου μερίσματος δεν θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2020 που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι, πάντως, παρατηρήθηκε υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 71 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης. 

Στο 10μηνο, καταγράφηκε υπέρβαση 3,4 δις. ευρώ έναντι του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος με το τελευταίο να φτάνει στα 5,75 δις. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 41,28 δις. ευρώ και είναι ενισχυμένα κατά 664 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα