Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα- Τι ανησυχεί το ΥΠΟΙΚ

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα- Τι ανησυχεί το ΥΠΟΙΚ

Μέσα στην εβδομάδα –ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες- αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η μόνη εκκρεμότητα είναι να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν την δική τους… αγωνία και αφορά στον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν.

Με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κάνουν την αίτησή τους πριν αγοράσουν πετρέλαιο και εφόσον καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, να εισπράξουν την επιδότηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Αν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκύψει η αγορά της απαιτούμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης, όλα καλά. Αλλιώς, το υπουργείο Οικονομικών θα τρέχει να μαζέψει πίσω επιδόματα ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πιο «εύκολη» τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος καθώς δεν χρειάζεται ο καταναλωτής να αγοράσει πολύ μεγάλες ποσότητες προκειμένου να εισπράξει το επίδομα. Αυτό είναι καλό για τον τελικό καταναλωτή αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ πέρυσι, το επίδομα το πήραν περίπου 400 χιλιάδες. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αύξηση του τελικού αριθμού των δικαιούχων είναι πολύ πιθανή.

Ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών μέτρων στην Αττική ο οποίος πληροί τα κριτήρια και έχει δύο παιδιά, φέτος χρειάζεται να αγοράσει πετρέλαιο μόλις 211 υρώ για να πάρει ως επίδομα τα μισά δηλαδή 106 ευρώ. Πέρυσι, έπρεπε να αγοράσει 600 λίτρα πετρέλαιο αξίας άνω των 600 ευρώ για να πάρει 96 ευρώ. Άρα, φέτος και το επίδομα είναι λίγο μεγαλύτερο και η ποσότητα που πρέπει να αποκτηθεί μικρότερη. Στο ορεινό χωριό των Σερρών, το σπίτι των 100 τετραγωνικών θα επιδοτηθεί φέτος με 300 ευρώ ακόμη και αν πάρει μόλις 600 λίτρα πετρέλαιο (σ.σ προφανώς γιατί θα έχει και άλλες μορφές θέρμανσης στο ίδιο ακίνητο). Πέρυσι, ναι μεν θα μπορούσε να επιδοτηθεί ακόμη και με 400 ευρώ το συγκεκριμένο νοικοκυριό αλλά θα έπρεπε να αγοράσει 2500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης αξίας άνω των 2500 ευρώ. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα