Χρηματιστήριο: Ο τραπεζικός κλάδος, θα παραμείνει σηματωρός για την βραχυπρόθεσμη τάση

Χρηματιστήριο: Ο τραπεζικός κλάδος, θα παραμείνει σηματωρός για την βραχυπρόθεσμη τάση

Με μικρές απώλειες, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι δεν έχει συμφωνήσει σε άρση των δασμών που έχει επιβάλλει σε κινεζικά προϊόντα, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρχε σχετική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 υποχώρησε 0,28% στις 405,42 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 έκλεισε 0,19% χαμηλότερα, στις 3.699,65 μονάδες.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε αρνητική, από σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της Βρετανίας, επικαλούμενος το “Brexit”, το οποίο κατ’ αυτόν αποτελεί καταλύτη της μείωσης της ισχύος των θεσμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αξιολόγηση του οίκου για το μακροπρόθεσμο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει αμετάβλητη, στη βαθμίδα “Aa2”.

Με μικρή άνοδο, έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, οι δείκτες στην Wall Street, παρά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για την μη άρση των δασμών που έχει επιβάλλει σε κινεζικά προϊόντα. Ο ίδιος ανέφερε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ότι θα ήθελε η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα να γίνει στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,02% στις 27.681,24 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,26% στις 3.093,08 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,48% στις 8.475,31 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες, κατέγραψαν νέα υψηλά.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones κέρδισε 1,2%, ο S&P 500 0,9% και ο Nasdaq 1,1%.

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής το αργό.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate έκλεισε 0,16% υψηλότερα, στα 57,24 δολάρια το βαρέλι και τερμάτισε την εβδομάδα με κέρδη 1,9%.

Ανάλογη η κίνηση και για το συμβόλαιο του Brent, που έκλεισε την ημέρα 0,35% υψηλότερα, στα 62,51 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 1,3% σε επίπεδο εβδομάδας.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο χρυσός την Παρασκευή.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου διολίσθησε 0,24% στα 1.462,9 δολάρια ανά ουγκιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Για την εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 3,2%. Είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις 5 Μαϊου του 2017.

Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,78% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε απώλειες 5,63%, όμως αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους παράγοντες της εγχώριας αγοράς, ήταν η καταβαράθρωση του τζίρου, στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Είναι σε όλους όσους ασχολούνται με το Χ.Α. γνωστό, ότι με αυτούς του τζίρους το πλέον ευνοϊκό σενάριο είναι αυτό της πλάγιας κίνησης, καθώς κίνηση προς τις 900 μονάδες, ή και ψηλότερα, θα απαιτήσει σημαντική αναβάθμιση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Εν τω μεταξύ, στο “Β” από “Β-“ αναβάθμισε η Standard and Poor's την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank σε “Β” από “Β-“, θέτοντας θετικό outlook, από σταθερό.

Παράλληλα, διατήρησε το “Β-“ για την Τράπεζα Πειραιώς, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό, από σταθερό.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “προς ώρας οι τζίροι δεν δείχνουν κατεύθυνση, καθώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι ικανή να ωθήσει αποφασιστικά τις τιμές και να οδηγήσει σε διαφυγή από την συσσώρευση που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου επιβάλλεται αναμονή, καθώς τα κίνητρα δεν φαίνεται να δημιουργούν δυναμική συμμετοχή προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση. Ο αρχικός ενθουσιασμός στις Τράπεζες φαίνεται ότι έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι οι υπεραποδόσεις που έχουν σημειωθεί και η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις, στο πως οι Τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού, που φέρει την ονομασία “Ηρακλής”. Στο τριήμερο δημοσίευσης των τραπεζικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα”.

Με βάση όλα τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να αποτελεί τον “σηματωρό”, για την διαμόρφωση της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης στο Χ.Α., ενώ παραμένει ερωτηματικό η συμπεριφορά των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “την Τετάρτη 13/11 η Coca Cola HBC, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει τα στοιχεία τζίρου για το εννεάμηνο του 2019. Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι μέτοχοι της Epsilon Net καλούνται να αποφασίσουν για την μετάταξη της εταιρείας από την εναλλακτική, στην κύρια αγορά του Χ.Α. με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση των παλαιών μετόχων, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο”.

Εν τω μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από σήμερα έως 12 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από Δευτέρα 11 τρέχοντος, οι μετοχές της Jumbo θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μέρισμα χρήσεως 2019, €0,28 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό:€0,2520 ανά μετοχή).

Επίσης, την Δευτέρα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 500 νέες (ΚΟ) μετοχές της Σελόντα, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των μη εισηγμένων εταιρειών “ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”, “ΝΙΜΟΣ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και “ΣΠΑΡΦΙΣ Α.Ε.”. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 245.497.664 (ΚΟ) μετοχές, νέας ονομαστικής αξίας εκάστης €0,31.

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα