Νέο Φορολογικό: Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και e-πληρωμές. Προσκλητήριο για φορο-μετακόμιση

Νέο Φορολογικό: Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και e-πληρωμές. Προσκλητήριο για φορο-μετακόμιση

Προσκλητήριο μεταφοράς της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα αναμένεται να απευθύνει η κυβέρνηση σε εύπορους πολίτες τρίτων χωρών. Το κίνητρο θα είναι φορολογικού περιεχομένου και θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση.

Μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται να ενσωματωθούν διατάξεις που θα επιτρέψουν –για παράδειγμα- σε εύπορους συνταξιούχους να αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητο και ως αντάλλαγμα να τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα προέλευσής τους. Αντίστοιχα έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο πολίτες τρίτων χωρών να φορολογούνται στην Ελλάδα με ένα εφάπαξ ποσό για το παγκόσμιο εισόδημά τους και με αυτό τον τρόπο να επιτυγχάνουν μεγάλη μείωση της τελικής επιβάρυνσης μεταφέροντας την έδρας τους στην Ελλάδα.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και διατάξεις που αποσκοπούν στην παροχή έμμεσης αύξησης στο εισόδημα των μισθωτών, ειδικά των μεσαίων και μεγάλων στελεχών. Αλλάζει το καθεστώς φορολόγησης των παροχών σε είδος και γίνεται ευνοϊκότερο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιβράβευσης των εργαζομένων από τους εργοδότες τους –μέσω εταιρικών καρτών, αυτοκινήτων, γευμάτων κλπ- με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και θα παραμείνει για λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση καθώς ο στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έγιναν και οι τελευταίες διορθωτικές αλλαγές ειδικά στη διάταξη για τις «e-πληρωμές». Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος ενώ στη διάταξη θα ενσωματωθεί ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που επικαλούνται αντικειμενική αδυναμία, από το να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 30%.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, αναμένεται να ενσωματωθεί η διάταξη για τις «υπεραποσβέσεις» (η οποία θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών που προχωρούν σε επενδύσεις), η έκπτωση φόρου για την επισκευή και ενεργειακή θωράκιση ακινήτων, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για κράνη και βρεφικά είδη όπως επίσης και το νέο πλαίσιο φορολόγησης των παροχών σε είδος προς τους εργαζόμενους. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή –θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και σε κάθε περίπτωση μέσα στον μήνα- να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο και τα μέτρα για την τόνωση της ηλεκτροκίνησης και της αγοράς «καθαρότερων» αυτοκινήτων.

Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην οποία αναφέρθηκε και χθες το Μέγαρο Μαξίμου θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της νέας φορολογικής κλίμακας. Η νέα φορολογική κλίμακα –με τον χαμηλό συντελεστή του 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ και τους μειωμένους κατά μια μονάδα συντελεστές- θα ελαφρύνει περισσότερο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με αποδοχές έως και 12000 ευρώ τον χρόνο ενώ πολύ μικρή θα είναι η θετική διαφορά για τους έχοντες εισοδήματα από 12.000 έως 50.000 ευρώ (της τάξεως των 17-60 ευρώ ετησίως).

Το όφελος για την μεσαία τάξη ουσιαστικά εκμηδενίζεται λόγω της αλλαγής στην έκπτωση φόρου που προβλέπεται για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η νέα έκπτωση φόρου, θα εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Έτσι, για όσους δεν έχουν παιδιά (εργένηδες και παντρεμένους) η έκπτωση φόρου θα είναι 777 ευρώ. Για όσους έχουν ένα παιδί, η έκπτωση θα είναι 810 ευρώ, για δύο παιδιά, 900 ευρώ, για τρία παιδιά 1120 ευρώ και για τέσσερα παιδιά 1340 ευρώ. Για όσους έχουν πάνω από το τέσσερα παιδιά, το ποσό της έκπτωσης θα προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ ανά παιδί. Τα ποσά που προαναφέρθηκαν θα μένουν αμετάβλητα για όσους έχουν εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα).

Αν ξεπερνούν αυτό το όριο, το ποσό της έκπτωσης θα μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την νέα φορολογική κλίμακα και την νέα έκπτωση φόρου θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος, θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά. Για τα μεσαία εισοδήματα από έως και 50.000 ευρώ τα οφέλη θα είναι μικρά ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ.

Τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα δουν ελάφρυνση ακόμη και άνω των 1000 ευρώ λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μεγάλο όφελος στο σύνολό τους αλλά αυτό θα φανεί το 2021. Αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τον φόρο να μειώνεται από 650 ευρώ τον χρόνο (για εισοδήματα 5000 ευρώ τον χρόνο) έως και πάνω από 2000 ευρώ τον χρόνο (σ.σ συγκεκριμένα η επιβάρυνση μειώνεται κατά 2100 ευρώ ή από τα 38.000 στα 35.900 ευρώ για εισοδήματα 100.000 ευρώ).

Για τις επιχειρήσεις το νομοσχέδιο θα έχει τη μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 αλλά και τη μεταβατική διάταξη επιστροφής της διαφοράς της προκαταβολής φόρου.

Οι e-πληρωμές

Στην πραγματικότητα η βασικότερη παρέμβαση είναι το αντικίνητρο χρήσης μετρητών καθώς όποιος δεν συγκεντρώνει το 30% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές πληρωμές θα πληρώνει πρόστιμο 22% επί της αξίας των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα λείπουν. Χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε δύο βελτιωτικές κινήσεις στο συγκεκριμένο μέτρο:

-          Πρώτον, ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, και

-          Δεύτερον, στο πλαφόν του 30% προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).  Οι συνταξιούχοι και οι πολίτες άνω των 70 ετών θα εξαιρούνται ούτως ή άλλως. Η συμπληρωματική διάταξη θα αφορά σε περιπτώσεις πολιτών που θα επικαλούνται πραγματική αδυναμία (π.χ εισοδηματίες που δεν έχουν εισπράξει ενοίκια ή αυτοαπασχολούμενους που έχουν φάει φέσι από τους πελάτες τους). 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα