Μεγάλες αλλαγές με το φορολογικό νομοσχέδιο και νέες μειώσεις φόρων

Μεγάλες αλλαγές με το φορολογικό νομοσχέδιο και νέες μειώσεις φόρων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση ως το τέλος της εβδομάδας. Περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, μειώσεις φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και την αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ, θα έχει μειωμένο φόρο  κατά 177 ευρώ το 2010, ενώ εργαζόμενος με εισόδημα 14.000 ευρώ, θα έχει ελάφρυνση 137 ευρώ.

Τα οφέλη πάντως περιορίζονται για τα εισοδήματα πάνω από τις 20.000 ευρώ, ενώ  μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ, θα έχει μείωση φόρου μόλις 17 ευρώ. 

Μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουν οι φορολογούμενοι με παιδιά, καθώς προσαυξάνεται το αφορολόγητο, αλλά οι οικογένειες με ένα παιδί θα είναι οι αδικημένες.   Για εισόδημα 20.000 ευρώ, μισθωτός με δύο παιδιά θα έχει  μείωση φόρου 40 ευρώ, ενώ συνάδελφος του με ένα  παιδί δεν θα έχει ούτε μισό ευρώ. 

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 

Πέρα όμως από το φορολογικό που είναι από τα στρατηγικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού ο Νοέμβριος θα είναι καθοριστικός και για το μέγεθος του κοινωνικού μερίσματος. Πριν κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 το οικονομικό επιτελείο θα έχει διαμορφώσει σαφή εικόνα για το πλεόνασμα το οποίο αν είναι το 4% όπως υπολογίζεται το κοινωνικό μέρισμα θα είναι μεγαλύτερο από 300 εκατ. ευρώ που έχει ήδη προβλεφθεί. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα