Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι αλλαγές

Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι αλλαγές

Εως το τέλος του χρόνου θα έχει καταβληθεί η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης

Με την αγορά πολύ λιγότερων λίτρων πετρελαίου θέρμανσης οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισπράξουν την ίδια επιδότηση που έλαβαν και πέρυσι. Αυτή είναι και η σημαντικότερη διαφορά στην φετινή καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε σχέση με την περσινή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος. Για παράδειγμα πέρυσι ένας άγαμος για να πάρει 160 ευρώ επίδομα θα έπρεπε να δαπανήσει 1.040 ευρώ για να αγοράσει 1.000 λίτρα πετρέλαιο. Φέτος θα πρέπει να δαπανήσει 360 ευρώ και να αγοράσει 345 λίτρα. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να αγοράζει κάποιος μεγάλες ποσότητες για να λάβει όλη την επιδότηση που δικαιούται. Η επιδότηση παραμένει στα 16 λεπτά ανά λίτρο χωρίς όμως τους περιορισμούς των τετραγωνικών μέτρων όπως προέβλεπε η περσινή απόφαση και ξεκινάει από τα 64 και φτάνει έως τα 350 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ένας άγαμος μπορεί να λάβει επίδομα από 64 έως 250 ευρώ, ένας έγγαμος με 1 παιδί από 70 έως 275 ευρώ, με δύο παιδιά από 77 έως 300 ευρώ με 3 παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με 4 παιδιά από 90 έως 350 ευρώ. Για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να κάνει την αίτησή του στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) που θα έχει ανοίξει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ενώ οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αγοράσουν έως το τέλος του χρόνου. Αυτό που ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί είναι εάν θα δοθεί κάποιο επίδομα από την αρχή του χρόνου. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για αυτό το θέμα απάντησε ότι «θα το δούμε στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τις αιτήσεις που θα γίνουν και τότε θα παρθούν οι αποφάσεις».

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα ίδια με πέρυσι παραμένουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και περιουσία έως 250.000 ευρώ. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους. Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα