Τόμσεν: Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Τόμσεν: Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» κάλεσε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Ελλάδα να προχωρήσει, προκειμένου να επιταχύνει τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξής της, τον οποίο το Ταμείο εκτιμά στο απογοητευτικό 0,9%.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που υποστηρίζει το Ταμείο, υψηλή προτεραιότητα κατέχει η εφαρμογή των προτάσεών του για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με μείωση του αφορολογήτου και περικοπές στις συντάξεις, όπως είπε ο κ. Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Πρoτάσεις, οι οποίες έγιναν νόμοι του ελληνικού κράτους, για να ανακληθούν στη συνέχεια.

Ο πρώην επικεφαλής της  αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Αθήνα τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, είπε ότι ελπίζει αυτό να διορθωθεί. «Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν και γι’ αυτό ήταν λάθος που δεν προχώρησαν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ελπίζω αυτό να διορθωθεί», είπε. Προηγουμένως είχε αναφέρει πως το 60% των Ελλήνων είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο και ότι οι συντάξεις είναι υψηλές.

Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακή, έγινε με μη φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα επιτεύχθηκε εν μέρει, είπε, συμφωνώντας σε γενικές γραμμές με τις διαπιστώσεις της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου 4 για το 2019, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο χαμηλός ρυθμός δυνητικής ανάπτυξης που προβλέπει το Ταμείο οφείλεται, κατά τον κ. Τόμσεν, στην προβληματική δημογραφική κατάσταση και στη χαμηλή παραγωγικότητα. Τάχθηκε, έτσι, υπέρ της βελτίωσης της παραγωγικότητας, ως μόνου δρόμου για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, είπε, είναι να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από τις άλλες στην παραγωγικότητα. Τα θέματα, συμπλήρωσε, είναι γνωστά και περιλαμβάνουν την ανάγκη να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, να ανοίξουν οι αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι είναι θετικό, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που προαναφέρθηκαν.

Συνάντηση με τον κ. Τόμσεν θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας επρόκειτο να συναντηθεί χθες και με την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ προχθές συναντήθηκε με τη νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα