Ο ΕΝΦΙΑ "τρώει" τις επιστροφές φόρου εισοδήματος - Συμψηφισμοί από ΑΑΔΕ

Ο ΕΝΦΙΑ "τρώει" τις επιστροφές φόρου εισοδήματος - Συμψηφισμοί από ΑΑΔΕ

Μαζικούς συμψηφισμούς διενεργεί αυτή την περίοδο η ΑΑΔΕ. Υποχρεωτικά η προκαταβολική πληρωμή και δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τον Γενάρη. Με email ή μήνυμα στο κινητό η ενημέρωση των φορολογουμένων.

Εάν η εφορία σας χρωστά επιστροφή φόρου εισοδήματος αλλά εσείς χρωστάτε στην εφορία για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, μην περιμένετε να πιστωθεί η επιστροφή στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άρχισε να τρέχει συμψηφισμούς επιστροφών με βεβαιωμένες, ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί. Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι ενημερώνονται μέσω email ή μηνύματος στο κινητό ότι διενεργήθηκε συμψηφισμός.

Τα μηνύματα είναι τυποποιημένα και αναφέρουν: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη Δ.Ο.Υ. σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)».

Η φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε σε υποχρέωση επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 362,7 εκατ. ευρώ για 967.127 φορολογούμενους . Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι στις 24 Μαΐου, κατέβαλε επιστροφές φόρου σε 84.317 φορολογούμενους ενώ λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είχε γίνει άλλη μια πληρωμή σε περίπου 165.000 φορολογούμενους δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Με αυτά τα δεδομένα, περίπου 700.000 φορολογούμενοι περιμένουν ακόμα τις επιστροφές φόρου για τα εισοδήματα που δήλωσαν για το 2018. Εάν στο μεταξύ βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ στο ίδιο ΑΦΜ, οι επιστροφές κατά το μέρος που καλύπτουν τις οφειλές δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Εάν, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 300 ευρώ και χρωστάει πέντε δόσεις ΕΝΦΙΑ των 30 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα συμψηφίσει τα 150 ευρώ και θα επιστρέψει (κάποια στιγμή) τα υπόλοιπα 150 ευρώ. Εάν η επιστροφή είναι 300 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ πέντε δόσεις των 100 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει μόνο τις δύο τελευταίες δόσεις των 100 ευρώ έχοντας παρακρατήσει προκαταβολικά τις τρεις πρώτες.

Εκτός από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, όπως προκύπτει από το μήνυμα της εφορίας, συμψηφίζονται και τα ποσά που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι σε τράπεζα και μέχρι τώρα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται για τις λεγόμενες υπερεισπράξεις, τα ποσά δηλαδή που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους αλλά δεν πιστώθηκαν αυτόματα σε οφειλή/ρύθμιση και εμφανίζονται στη Δ.Ο.Υ. ως εκκρεμότητα επιστροφής / συμψηφισμό. Όπως έχει διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά λάθος μεγαλύτερα ποσά από το υπόλοιπο της οφειλής τους ενώ άλλοι εξοφλούν ένα φόρο ή τη δόση μιας ρύθμισης σε λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής. Οι υπερεισπράξεις αυτές συμψηφίζονται τώρα με μη ρυθμισμένες οφειλές των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως, ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει. Οι συμψηφισμοί διενεργούνται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια.

 

euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα