Thomas Cook: Στα 500 εκατ. ευρώ η ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις – Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης

Thomas Cook: Στα 500 εκατ. ευρώ η ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις – Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης

Στα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του βρετανικού ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο, τα «φέσια» των 300 εκατ. ευρώ αφορούν τις ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν συνάψει συμβόλαια με την Thomas Cook και προσδιορίζονται στο διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου.

«Η Thomas Cook δεν είχε πραγματοποιήσει τις πληρωμές της προς τους Ελληνες ξενοδόχους από τον Ιούλιο. Μάλιστα, ο Σεπτέμβριος εξελισσόταν θετικά, με τον Οκτώβριο να είναι ένας πολύ καλός μήνας σε επίπεδο προκρατήσεων», επεσήμανε στο real.gr.

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο ίδιος, μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει ο επαναπατρισμός των Βρετανών τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας -με δεδομένο ότι τα πρώτα 15 αεροσκάφη έχουν φτάσει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω-, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες που βρίσκονται κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς.

«Η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη, η Σκιάθος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Θάσος αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι ταξιδιώτες εξυπηρετούνταν με πτήσεις charter», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σύγχυση

Την ίδια στιγμή, σύγχυση επικρατεί με τον επαναπατρισμό των τουριστών από τις γερμανόφωνες χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία που ταξίδεψαν στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το τι μέλλει γενέσθαι με τις δραστηριότητες του άλλοτε ισχυρού ταξιδιωτικού ομίλου στις συγκεκριμένες αγορές. «Δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού και των υπόλοιπων ταξιδιωτών», τόνισε ο Γρ. Τάσιος.

Μέτρα

Στον απόηχο της κατάρρευσης του βρετανικού tour operator, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, επεξεργάζεται μία σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν τους ξενοδόχους. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής, που ισχύει από 1/1/2018, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής καταβάλλεται από τον τουρίστα και ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, σε 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων, σε 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων και σε 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων. Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα ο φόρος είναι ενιαίος και ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτός από την απαλλαγή καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα, προτείνει:

-Την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), ο ΣΕΤΕ προτείνει να προβλεφθεί η δυνατότητα συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

-Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της Thomas Cook αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, η συντριπτική πλειονότητα δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.

-Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

50.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 50.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι Βρετανοί, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μετά την πτώχευση του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το «κανόνι» της Thomas Cook.

Πάνω από 20.000 ταξιδιώτες βρίσκονται στην Κρήτη, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα «φέσια» των επιχειρηματιών στο νησί να κάνουν λόγο για 100 εκατ. ευρώ. Για σεισμό 7 Ρίχτερ και ένα ακόμη πιο καταστροφικό τσουνάμι που θα επακολουθήσει έκανε λόγο ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης.

Στην Κω παραμένουν 8.000 τουρίστες, με τη διαδικασία επαναπατρισμού τους να βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την πρόεδρο της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, Κωνσταντίνα Σβύνου, ενώ περίπου 3.000 ταξιδιώτες βρίσκονται ακόμη στην Κέρκυρα. Για μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τουρισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης, επισημαίνοντας πως η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει εκ βάθρων τον ελληνικό τουριστικό χάρτη.

Η Thomas Cook σε αριθμούς

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, η Thomas Cook έχει 11 εκατ. πελάτες ως tour operator και 20 εκατ. πελάτες στις πτήσεις της. Διαθέτει 100 αεροσκάφη, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις του 2018 ανήλθαν σε 9,6 δισ. στερλίνες. Το διάστημα Οκτωβρίου 2018 - Μαρτίου 2019, η Thomas Cook κατέγραψε ζημιές 1,5 δισ. στερλίνες, ενώ έλαβε 1,1 δισ. στερλίνες ως ένεση ρευστότητας για να αντεπεξέλθει τους χειμερινούς μήνες. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1841 κατέβαλε 1,1 δισ. στερλίνες από το 2007 ως τόκους σε δάνεια που είχε λάβει.

Η Thomas Cook απασχολεί 21.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε 16 βασικές αγορές και εξυπηρετεί πάνω από 22 εκατομμύρια πελάτες, ετησίως.

Η Thomas Cook Hotels & Resorts είναι ο ξενοδοχειακός βραχίονας της Thomas Cook Group και διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία με την επωνυμία της. Με περισσότερα από 40.000 δωμάτια σε 47 προορισμούς σε όλο τον κόσμο είχε αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες 40 εταιρείες ξενοδοχείων παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα