Τι θα προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις e-αποδείξεις

Τι θα προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις e-αποδείξεις

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να διασφαλιστεί το νέο αφορολόγητο.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα αλλά και για προσαύξησή του κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι και τα τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, ως «αντάλλαγμα» οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν από την 1/1/2020 πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν πρόστιμο.

Οι τελικοί συντελεστές υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν έχουν κλειδώσει καθώς από τη μία το οικονομικό επιτελείο σταθμίζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και από την άλλη ψάχνει τρόπους προστασίας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση είτε στην ηλεκτρονική τραπεζική είτε σε μαγαζιά με POS.

H αναγκαιότητα να αυξηθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών φαίνεται από ένα και μόνο στοιχείο. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιούνται πλέον σε ετήσια βάση, ξεπερνούν τα 30 δις. ευρώ. Όταν όλα τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 74 δις. ευρώ, η αναλογία προσεγγίζει το 40%. Σήμερα, οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές δεν υπερβαίνουν το 10-20% του εισοδήματος. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι συνταξιούχοι δεν υποχρεούνται σε ηλεκτρονικές πληρωμές τότε η αναλογία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οι συντελεστές υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών αναμένεται να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο συντελεστής από το 10% αναμένεται γίνει τουλάχιστον 15%, από τα 10.000 έως τα 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα γίνει 20% από 15% και για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα φτάσει στο 25%.

Για εισόδημα 15.000 ευρώ οι αποδείξεις θα αυξηθούν σε 2500 ευρώ από 1750 ευρώ σήμερα ενώ για εισόδημα 40.000 ευρώ, θα αυξηθούν από τα έξι στα 8000 ευρώ. 

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα