Αυξήσεις στα καύσιμα: Μικρή άνοδο αναμένει η αγορά

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την πορεία των τιμών του πετρελαίου, για το οποίο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο σενάρια για εκτίναξη των τιμών του κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο κατέγραψαν πτώση σήμερα απο το πρωί, ενώ ενδεικτικό ειναι ότι απο νωρίς το απόγευμα έως τις 19:00 (Ώρα Ελλάδος) οι τιμές του βαρελιού είχαν υποχωρήσει κατά 3-3,5 δολάρια. Ωστόσο, η αγορά παραμένει επιφυλακτική μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής.

Καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης στη Σαουδική Αραβία στην αγορά καυσίμων, εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Ενέργειας και Ανάπτυξης, Γεράσιμος Θωμάς και Νίκος Παπαθανάσης, αλλά και οι εκπρόσωποι του κλάδου, που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι η αύξηση του ενός λεπτού ανά λίτρο στην αμόλυβδη, που καταγράφεται στις τιμές διυλιστηρίου, δεν έχει μετακυλισθεί μέχρι στιγμής στην κατανάλωση, ότι σήμερα σημειώνεται αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές και ότι σημαντικές και μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει διαρκής ανοδική πορεία των διεθνών τιμών.

Οι δύο υφυπουργοί ανέφεραν ότι μικρές αυξήσεις της τάξης των 2-3 λεπτών εξαιτίας της αναταραχής στη διεθνή αγορά μπορεί να απορροφηθούν από τους πρατηριούχους, ενώ τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές και υπενθύμισαν ότι στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ.: στις αρχές του καλοκαιριού με την κρίση στο Ιράν) οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει ήδη αποκλιμακωθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ήδη, χθες, πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν τη μικρή αύξηση του 1-1,5 σεντ στις τιμές χονδρικής. Δεν υπάρχει θέμα προμήθειας, υπάρχουν αρκετά αποθέματα και είμαστε τυχεροί επειδή τα δικά μας διυλιστήρια είναι ευέλικτα και μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο από όλες τις αγορές του κόσμου, ενώ άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη εξαρτώνται από μία πηγή. Η αγορά λειτουργεί κανονικά, στα πρατήρια λειτουργεί πολύ καλά ο ανταγωνισμός και ο καταναλωτής μπορεί να βλέπει πού υπάρχουν χαμηλότερες τιμές. Για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση πρέπει να διαρκέσουν οι υψηλές τιμές για πάρα πολύ καιρό. Οι τιμές τώρα είναι χαμηλότερες από εκείνες που είχαμε τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και πολύ χαμηλότερες από το τέταρτο τρίμηνο του 2018».

Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας. «Ακόμη και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση του 1 ή 3 λεπτών θα απορροφηθεί. Άλλωστε έχουμε δει μεγαλύτερες αυξήσεις χωρίς αυτό να επηρεάσει την αγορά». Σε ερώτηση για τους φόρους στα καύσιμα παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, τις τελευταίες ώρες ακούμε υπερβολικά πράγματα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος, όπως είπε, στις εκτιμήσεις ότι εξαιτίας του γεγονότος στη Σαουδική Αραβία το πετρέλαιο θέρμανσης θα πάει στα ύψη. «Τις τελευταίες ώρες», πρόσθεσε, «βλέπουμε αποκλιμάκωση. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι αύριο και μεθαύριο μπορεί οι τιμές στα πρατήρια να είναι λίγο υψηλότερα, αλλά η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών δεν θα αποτυπωθούν στην αγορά και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 και ο Πρόεδρος της Γιώργος Ασμάτογλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά με κάθε επιφύλαξη, όπως επισημαίνει, ότι από αύριο Τετάρτη αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

Η ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την σύσκεψη, το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά την πορεία των γεγονότων και την επίδρασή τους στην εσωτερική αγορά καυσίμων. Προς επίρρωση των ανωτέρω:

Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.

Κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.

Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.

Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.

Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αγορά κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν παρατηρούνται αποκλίνουσες τιμές σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο οι καταναλωτές που τυχόν παρατηρήσουν φαινόμενα παραπλάνησης μπορούν  να απευθύνονται στο «1520» και στο e-mail 1520@efpolis.gr».

Να σημειωθεί πως οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντήζελ κλπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων 5 ημερών. Συνεπώς αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1 – 2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναφέρει «δεν φτάνει που η μεσαία τάξη δεν θα δει μείωση της προκαταβολής φόρου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν φτάνει που θα δει αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τώρα θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας σε σχέση με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη για όλους. Αυτό είναι η αποτυχημένη συνταγή που μας οδήγησε στην κρίση και τα μνημόνια».

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν ότι η ενεργειακή φτώχεια του λαού και τα πανάκριβα καύσιμα είναι η άλλη όψη των τεράστιων κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και της υπέρογκης κρατικής φοροληστείας. Το “βολικό επιχείρημα” της αύξησης των τιμών στα βενζινάδικα, επειδή αυξάνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, δεν επιβεβαιώνεται ποτέ αντίστροφα με μία μείωση των τιμών βενζίνης όταν πέφτουν και οι διεθνείς τιμές. Αποδεικνύεται πως η περιβόητη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας και η βαθύτερη εμπλοκή της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή δεν έχει κανένα όφελος για τους εργαζόμενους. Απαιτούμε τώρα να καταργηθούν ο ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι και γενικότερα οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, να καταργηθούν οι τεράστιες φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, όπως το αφορολόγητο των καυσίμων για τους εφοπλιστές, να μειωθεί άμεσα και δραστικά η τιμή των καυσίμων για το λαό, να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενέργεια όσο η Ελλάδα».

Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές σε πετρέλαιο στον κόσμο. Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ διαβεβαίωσε σήμερα πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων» εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας. Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο βασιλιάς είπε ότι οι επιθέσεις δεν στοχοθέτησαν μονάχα τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του βασιλείου, αλλά επίσης τον διεθνή εφοδιασμό πετρελαίου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα