Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο 3 λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο 3 λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Οριστική απόφαση, για το κλείσιμο τριών λιγνιτικών μονάδων έχει λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η απόφαση αφορά τις δυο μονάδες του Αμυνταίου στη Φλώρινα (Αμύνταιο Ι και ΙΙ), αλλά και τη μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ.

Οι τρεις μονάδες έχουν μπροστά τους μόνο μερικούς μήνες λειτουργίας, καθώς η παύση της λειτουργίας τους προσδιορίζεται αυστηρά εντός του 2020. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο, οι επιτελείς του υπουργείου βρίσκονται σε μια διαδικασία εξέτασης του ακριβούς χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των τριών μονάδων.

Το πιθανότερο είναι οι μονάδες να παύσουν να λειτουργούν οριστικά το προσεχές καλοκαίρι, ώστε να μην δημιουργηθούν ζητήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και στην παροχή θερμότητας, μέσω των διαθεσίμων δικτύων τηλεθέρμανσης που λειτουργεί στο Αμύνταιο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η απόφαση για το κλείσιμο των μονάδων ελήφθη μετά από την πρόσφατη διαβούλευση στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το μέλλον της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πλαίσιο της ελληνικής αγοράς της ενέργειας, η διαδικασία απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ ήταν μια άμεση απαίτηση που προέβαλαν οι Βρυξέλλες.

«Πέραν τούτου, οι μονάδες θα κλείσουν και λόγω των δεσμεύσεων της Ελλάδας στις διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση των αερίων ρύπων», αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει άμεση έναρξη διαβούλευσης με τους φορείς και τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και του Αμυνταίου, ώστε η παύση λειτουργίας των τριών μονάδων να μην προκαλέσει προβλήματα στις τοπικές οικονόμο οικονομίες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα