Μείωση επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση αποφάσισε η ΕΚΤ

Μείωση επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση αποφάσισε η ΕΚΤ

Μείωση των επιτοκίων και νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου και για όσο χρόνο απαιτηθεί, αποφάσισε η ΕΚΤ, σύμφωνα με τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ειδικότερα, το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα προσδιορίστηκε στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίου μετά το 2016.

Η απόφαση φαίνεται πως κρατάει κάποιες ισορροπίες ανάμεσα στα “γεράκια” της Φρανκφούρτης και σε εκείνους που επεδιώκαν μια γενναία χαλάρωση καθώς η ΕΚΤ υιοθέτησε μια ήπια προσέγγιση με μικρότερη μείωση του επιτοκίου από το αναμενόμενο αλλά και μικρότερο ύψος χρημάτων για τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO), για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Αναλυτικότερα, στα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ περιλαμβάνεται:

Πρώτον, η μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων (πρόκειται για επιτόκιο που αφορά στις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την ΕΚΤ) κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Δεύτερον, η επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί

Τρίτον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα