Χατζηδάκης: "Βόμβα" για την οικονομία η ΔΕΗ – Χρειάζονται 900 εκατ. για να σωθεί

Χατζηδάκης: "Βόμβα" για την οικονομία η ΔΕΗ – Χρειάζονται 900 εκατ. για να σωθεί

Στο πλέγμα δράσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή, επισημαίνοντας πως «για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση το επόμενο έτος πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ».

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα πως αν δεν υπάρχει ΔΕΗ ουσιαστικά "δεν υπάρχει χώρα" και συνολικά η οικονομία θα βρισκόταν σε περιδίνηση.

Παράλληλα υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες στις 25 Σεπτεμβρίου ο ορκωτής ελεγκτής θα ζητούσε “βίαια” μέτρα και περιέγραψε τις συνέπειες (μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, κοκκίνισμα δανείων στις τράπεζες κ.ά.).

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός τόνισε πως σύντομα θα έρθει νόμος για την “ευελιξία στη λειτουργία της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες της διαφάνειας”. Για να προσθέσει "στο σχέδιο της διάσωσης της ΔΕΗ πρέπει να βάλουν όλοι πλάτη”.

Ο υπουργός επεσήμανε πως το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για “να βγάλει η ΔΕΗ τη μύτη της από το νερό” και προσέθεσε πως “αύριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων”. Μάλιστα υποστήριξε πως “για επτά εκατομμύρια συνδέσεις τα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι ουδέτερα και δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις”.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως “δεν δεχόμαστε να συνεχιστεί η πρακτική των δημοπρασιών με τα ΝΟΜΕ” και προσέθεσε “ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει τις Βρυξέλλες, αλλά η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών”.

Παράλληλα επεσήμανε πως:

*Μειώνεται η έκπτωση συνέπειας από 10% στο 5% . Σύμφωνα με τον υπουργό η επίπτωση από αυτή τη μείωση θα είναι 2.5 ευρώ το μήνα για το κάθε νοικοκυριό

*Περιορίζεται η έκπτωση που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση από το 75% στο 30%. Όπως επεσήμανε ο Κ. Χατζηδάκης “είναι μια σωστή και δίκαιη απόφαση. Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από τη σωτηρία της ΔΕΗ είναι οι εργαζόμενοι"

*Δίνεται έμφαση στο κυνήγι των κακοπληρωτών. Ο υπουργός επεσήμανε πως “30.000 αποκοπές ρεύματος δεν είναι σε φτωχούς ανθρώπους και αν είναι θα παρέμβουμε για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί όμως άνθρωποι με βίλες να παριστάνουν τους φτωχούς και να μπαίνουν στο κοινωνικό τιμολόγιο”

* Θα υπάρξουν στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι.

* Δρομολογείται η μεταφοράς παγίων της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ, που στόχος είναι να οδηγήσει το τέλος σε μερική ιδιωτικοποίηση του.

*Προχωρά η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα δώσει μία άνεση ρευστότητας.

Ο υπουργός σημείωσε πως 60.000 πελάτες χρωστάνε 800 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας πως δεν είναι μικροί οφειλέτες. Και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως δεν έκανε καμία προσπάθεια “ στο όνομα μιας λαϊκιστικής πολιτικής για προστασία των φτωχών”.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ η πως “συμφώνησε με την Κομισιόν η ΔΕΗ να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος” και προσέθεσε “είναι η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά”.

Για να αναφέρει πως “η ΔΕΗ πουλά ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει κάτω κόστους της. Τα τελευταία χρόνια έχασε μόνο από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ 600 εκατομμύρια. Δεν τα έχασε μόνο η ΔΕΗ αλλά τα κέρδισαν οι ανταγωνιστές της. Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης”

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση και απαντώντας σε όσα έχει πει το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε πως “δεν υπάρχουν αγοραστές, δεν υπάρχουν τρελοί να βάλουν τα λεφτά τους σε μια επιχείρηση που χρωστά 5 δισεκατομμύρια και ζει με το φάσμα της βιωσιμότητας”.

Συνέχισε λέγοντας “κάηκε η λύση της “μικρής ΔΕΗ” γιατί όποιος πάρει το ένα τρίτο θα πάρει και το ένα τρίτο των ζημιών. Δεν υπάρχει επίσης η λύση της “καλής” και της “κακής” ΔΕΗ γιατί η “κακή ΔΕΗ θα πρέπει να πληρωθεί από κάποιον, από τους φορολογούμενους και αυτό μπορεί τα επόμενα χρόνια να έχει ένα κόστος 5 δισεκατομμυρίων”.

Κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή της Βουλής ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση μιλά με την ίδια γλώσσα στους εργαζόμενους, στους ανταγωνιστές, στην Κομισιόν και στους πολίτες”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τελευταία τετραετία και επεσήμανε “η ΔΕΗ ήταν από τους πρωταθλητές αν όχι πρωταθλητής στις μειώσεις των τιμών των μετοχών. Από το 2015 έως την άνοιξη του 2019 η τιμή της μετοχής υποχώρησε κατά 83%”, ενώ το 2018 “οι επενδύσεις στο δίκτυο μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012”. Συνέχισε λέγοντας “το 2014 έκλεισε η χρονιά με κέρδη για τη ΔΕΗ 90 εκατομμύρια, ενώ το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκατομμυρίων ευρώ".

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα