Οι ανατροπές στην αγορά εργασίας που έρχονται με νέο νομοσχέδιο

Οι ανατροπές στην αγορά εργασίας που έρχονται με νέο νομοσχέδιο

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο εργασιακό τοπίο με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο από το επιτελείο του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το νομοσχέδιο στοχεύει -μεταξύ άλλων- στην αποκάλυψη περιπτώσεων μερικής απασχόλησης-μαϊμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν της δηλωθείσας θα κοστίζει στους εργοδότες προσαύξηση ωρομισθίου 10-15%. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν κυρώσεις από την εργατική νομοθεσία και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, οι διατάξεις του νομοσχεδίου κλείνουν την πόρτα στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από εργοδότες, οι οποίοι προηγουμένως δεν έχουν τακτοποιήσει ή καταβάλει τις οφειλές τους επί ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμα, επιχειρείται η αποκάλυψη των πλασματικών δικαιούχων επιδομάτων για εργαζομένους με εργόσημο, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι για το σύστημα Εργάνη.

Τέλος, έρχονται αλλαγές και στα έξοδα κηδείας. Με την ψήφιση των νέων διατάξεων, τα έξοδα κηδείας θα καταβάλλονται αυτόματα και αυθημερόν στους δικαιούχους πλησιέστερους συγγενείς των θανόντων και θα είναι ενιαία για όλους. Έξοδα κηδείας από τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία του παρελθόντος που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα 5.000 ευρώ, θα περιοριστούν στη ζώνη των 750-800 ευρώ.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα