Το τέλος των "χρυσών" συντάξεων - Ποιοι τις χάνουν και πώς θα επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ

Στο τέλος Αυγούστου οι μέχρι πρότινος δικαιούχοι "χρυσών συντάξεων" αναμένεται να βρεθούν μπροστά στη νέα πραγματικότητα. Το υπουργείο Εργασίας μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, έρχεται τις επόμενες ημέρες με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του πλαφόν των 4.608 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι οι οποίοι ελάμβαναν τους προηγούμενους μήνες υψηλότερες συντάξεις θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά με μηνιαία παρακράτηση του ενός πέμπτου των συντάξιμων αποδοχών, κάθε μήνα, εφεξής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσότερων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31/12/2016. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Το πλαφόν εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (12/5/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Οι μεγάλοι "χαμένοι" που δεν θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι. Το ανώτατο όριο αφορά και σε κάθε είδους προσαυξήσεις στις συντάξεις.

Από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμη κι αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, λόγω των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.

Με το ανώτατο όριο για τις συντάξεις να φτάνει πλέον τα 4.608 ευρώ οι συνταξιούχοι που έχουν εισπράξει τα υπέρογκα ποσά, τα οποία έφταναν έως και τα 10.000 ευρώ τον μήνα, είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να τα επιστρέψουν πίσω στα δημόσια ταμεία.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ