Αναρτήθηκαν οι εκκαθαρίσεις οφειλών 2017 και 2018 για ένταξη στις 120 δόσεις

Αναρτήθηκαν οι εκκαθαρίσεις οφειλών 2017 και 2018 για ένταξη στις 120 δόσεις

Με παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά οι εκκαθαρίσεις οφειλών   

Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, από σήμερα είναι διαθέσιμες στο σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, οι οφειλές του 2017 και του 2018 με στόχο τη διευκόλυνση όσων θέλουν να ρυθμίσουν και ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους για να μη βρεθούν τον Οκτώβριο αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. 

 Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενεργοποίησε τη ρύθμιση, δεν φρόντισε να εκκαθαριστούν οι οφειλές και να είναι διαθέσιμες στο σύστημα, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση. Η εκκαθάριση πια ολοκληρώθηκε, όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί τη μείωση του ετήσιου επιτοκίου από 5% σε 3% με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει εκκαθάριση του ασφαλιστικού αρχείου για να μπορέσουν έτσι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία όσοι είχαν οφειλές για το διάστημα 2017-2018 και δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στη ρύθμιση.

 Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, που ενδέχεται να φθάσει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες, στο τέλος της 10ετίας, στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τις 120 δόσεις. Αφορά δε το σύνολο των οφειλετών, περίπου 1,4 εκατ., με χρέη που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, είτε έχουν ήδη ενταχθεί, είτε ενταχθούν σε αυτήν, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, που προβλέπεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων.

 Η ελάχιστη δόση παραμένει στα 50 ευρώ τον μήνα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους όσο και για τους εργοδότες οι οποίοι οφείλουν εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ για τους εργαζομένους τους, ενώ για τους αγρότες έχει οριστεί στα 30 ευρώ. 

Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν 50% κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων αν μπουν σε ρύθμιση με δόσεις (έως 120) και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων αν καταβάλουν εφάπαξ τη βασική οφειλή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχουν βέβαια τη δυνατότητα επιλογής επανυπολογισμού της οφειλής, μέσω του οποίου μειώνεται και n βασική τους οφειλή. Παράλληλα, δικαιούνται και κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις. 

Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, αλλά επωφελούνται από 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, n μείωση του επιτοκίου των οφειλών καθιστά πιο ελκυστικό τη ρύθμιση και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα