Πώς θα χτιστεί το αφορολόγητο όριο το 2020: Όλες οι αλλαγές

Την διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ, αλλά με αλλαγές στο χτίσιμό του εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει, ότι το αφορολόγητο όριο έως τα 6.500 ευρώ θα επιτυγχάνεται με την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτείται και σήμερα, ωστόσο για το επιπλέον ποσό έως το όριο των 8,636 ευρώ θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές απ' ό,τι σήμερα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί το ύψος των συναλλαγών αυτών. Με την πρόταση αυτή εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο, ότι θα καμφθούν οι επιφυλάξεις των θεσμών για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της διατήρησης του αφορολόγητου.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για το αφορολόγητο προβλέπει:

Σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ

Προσαυξημένο αφορόλογητο της τάξεως των 8.636 ευρώ

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%

Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 15%.

Για εισοδήματα από 30.001 και πάνω θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 20%.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από το 22% στο 9%, που θα ισχύσει για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ προσαυξημένα κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αλλαγές σχεδιάζονται και στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα