Κίνητρα για αποχωρήσεις δίνουν οι τράπεζες

Κίνητρα για αποχωρήσεις δίνουν οι τράπεζες

Την πόρτα της εξόδου «δείχνουν» οι ελληνικές τράπεζες τουλάχιστον σε 3.000 υπαλλήλους τους μέσα στο 2019 μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που «τρέχουν» αυτή την περίοδο. 

Στόχος τους είναι ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους ιδιαίτερα σε τομείς που οι εργασίες έχουν μειωθεί ή πλέον δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης ή σε θέσεις που οι συναλλαγές με το κοινό μπορούν να πραγματοποιούνται εκτός καταστήματος, για παράδειγμα μέσω e-banking.

Για να «δελεάσουν» τους υπαλλήλους τους οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει αρκετά ελκυστικά «πακέτα» με το μάξιμουμ της αποζημίωσης να φτάνει ακόμα και τα 250.000 ευρώ, ενώ εναλλακτικά οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας ολόκληρο ή μισό μισθό διατηρώντας τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους για δύο έως τέσσερα χρόνια.

Στόχος, όπως αναφέρεται και παραπάνω, είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 3.000 εργαζομένων, δηλαδή 1.300 από την Πειραιώς, 1.000 από την Εθνική και 600 από την Eurobank.

Αν και οι προτάσεις των τραπεζών καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, στόχος είναι να αποχωρήσουν παλαιότερα στελέχη άνω των 50 ετών, που έχουν κατά κανόνα υψηλότερους μισθούς και βρίσκονται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση. 

Πιο συγκεκριμένα:

Πειραιώς: Περιορισμός λειτουργικών εξόδων 150 εκατ. ευρώ

Στην εθελούσια έξοδο που ανακοίνωσε η Πειραιώς, το µάξιµουµ της αποζηµίωσης και των µπόνους φτάνει τα 160.000 ευρώ µεικτά, καθώς η τράπεζα θέλει να περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 150 εκατ. ευρώ την τριετία 2019-2021.

Το πρόγραµµα θα είναι ανοιχτό µέχρι την Παρασκευή 16 Αυγούστου.

Η εθελουσία είναι στοχευµένη σε συγκεκριμένους τοµείς, µε την Πειραιώς να αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς προκειμένου να απασχοληθούν ως ασφαλιστικοί πράκτορες, χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι σε εταιρείες παροχής συµβουλευτικών υπηρεσιών ή ως ανεξάρτητοι brokers χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών, αλλά και για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση µέσω επιδοτούµενων προγραµµάτων.

Ωστόσο, βασικός όρος είναι πως όσοι πάρουν το «πακέτο» για δύο χρόνια δεν θα εργαστούν στην κοινή εταιρεία διαχείρισης προβληµατικών δανείων που θα συστήσει η τράπεζα µε εταιρεία του Οµίλου Intrum ή σε άλλη συστηµική τράπεζα. Αν το πράξουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στο ακέραιο το ποσό της αποζηµίωσης. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της διοίκησης, «η εθελουσία είναι στοχευµένη και αφορά κυρίως τοµείς των οποίων το αντικείµενο εργασίας έχει µειωθεί, καθώς αναδιαρθρώνεται ο κλάδος, µε αποτέλεσµα να υπάρχει υπερβάλλον προσωπικό κυρίως στο δίκτυο, όπου τα καταστήµατα έχουν µειωθεί κατά 150, και στο RBU (µονάδα διαχείρισης καθυστερούµενων οφειλών), όπου τα ‘‘κόκκινα’’ δάνεια έχουν µειωθεί κατά 8-9 δισ. ευρώ».

Το µίνιµουµ των µισθών της αποζηµίωσης είναι 12 και το µάξιµουµ 36, ενώ το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 10.000 ευρώ και το µέγιστο στα 160.000 ευρώ. Η εθελουσία προβλέπει ακόµα µέχρι και τρία χρόνια κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακής φύλαξης για όσους έχουν παιδιά ηλικίας µέχρι και το νηπιαγωγείο. Για πέντε χρόνια κάλυψη µέσω του οµαδικού ιατροφαρµακευτικού προγράµµατος. Επίσης συνεχίζεται η ευνοϊκή τιµολόγηση στα δάνεια όσων αποχωρήσουν, µε την προϋπόθεση ότι είναι ενήµερα.

Εθνική: Μείωση προσωπικού κατά 7.000 άτομα έως το 2021

Περαιτέρω μείωση προσωπικού με νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δρομολόγησε τον Μάιο η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας στην αποχώρηση έως 1.000 υπαλλήλων μέσα στο 2019. 

Οι αποχωρήσεις αυτές θα προστεθούν στις 780 που θα γίνουν εντός του 2019, στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που ολοκλήρωσε στα τέλη Μαρτίου η Εθνική Τράπεζα. Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ και το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι οριακά χαμηλότερο από το προηγούμενο, δηλαδή έως 170.000 ευρώ από 180.000 ευρώ.

Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο από τα 10.606 άτομα στο τέλος του 2018 να περιοριστεί στους 7.000 εργαζομένους μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα και από την αποεπένδυση σε μια σειρά θυγατρικές, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η μεταβίβαση της Banca Romaneanska, η πώληση του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο και της θυγατρικής στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα αφορά υπαλλήλους που απασχολούνται στην τράπεζα βάσει σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και απασχολουμένους με σύμβαση έμμισθης εντολής δικηγόρου, υπό τον όρο ότι έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους και τριετή υπηρεσία στην τράπεζα. Τα υψηλότερα μπόνους δίνονται στους υπαλλήλους που έχουν κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Να σημειωθεί ότι ειδικά για το προσωπικό που ανήκει στον κλάδο υποστηρικτικού προσωπικού προβλέπεται αποζημίωση και μπόνους που φτάνουν τους 40 μηνιαίους μισθούς, ακόμα και για τους 30άρηδες με τριετή υπηρεσία στην τράπεζα.

Εκτός από την άμεση αποχώρησή τους από την τράπεζα, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν την αποχώρησή τους ύστερα από διετή, τριετή ή τετραετή άδεια, κατά τη διάρκεια της οποίας η τράπεζα θα καταβάλλει το σύνολο ή μέρος των αποδοχών που δικαιούνται, καθώς και πλήρεις τις ασφαλιστικές καλύψεις τους. Στις διετείς άδειες θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός, στις τριετείς θα καταβάλλονται τον πρώτο χρόνο πλήρεις αποδοχές και τα επόμενα δύο το 50% των αποδοχών, ενώ όσοι επιλέξουν τετραετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους. Στη λήξη των αδειών, οι εργαζόμενοι θα αποχωρούν από την τράπεζα.

Eurobank: Στόχος οι 55άρηδες

Αποζημίωση που φθάνει μέχρι τα 250.000 ευρώ έλαβαν όσοι εργαζόμενοι της Eurobank επέλεξαν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την τράπεζα έως τις 4 Ιουνίου. Οι συμμετέχοντες στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ:

α) ενός συνολικού ποσού εφάπαξ που θα καταβληθεί σε προκαθορισμένη ημερομηνία και πάντως όχι αργότερα από την ημερομηνία αποχώρησής τους,

β) μιας σταδιακής μηνιαίας καταβολής μικτών μισθών και εργοδοτικών εισφορών για τα επόμενα δύο έτη, λαμβάνοντας παράλληλα αναγκαστική άδεια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πλέον ενός εφάπαξ ποσού που θα καταβληθεί με την έναρξη της επίμαχης αδείας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αφενός όλοι οι εργαζόμενοι άνω των 54 ετών, αφετέρου όσοι απασχολούνταν έως την 1η Μαΐου στη Γενική Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων και συγκεκριμένα στα καταστήματα των νομών Αιτ/νίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Θεσπρωτίας, Θεσ/νίκης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Στην εθελουσία μπορούν να μετέχουν και όσοι εργάζονται στους τομείς: Εταιρικής Ασφάλειας Ομίλου, Προμηθειών, Group Loan Administration, Group Capital Markets Custody Operations, Εργασιών Συναλλακτικής Τραπεζικής Κεντροποιημένων Υπηρεσιών Ομίλου και Customer File Completion.

Όσοι δε είναι γεννημένοι έως και 1.1.1965 θα έχουν μία έξτρα επιλογή, αυτήν της πενταετούς αναγκαστικής άδειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αμείβονται με το 80% του μικτού μηνιαίου συμβατικού μισθού για τα πρώτα δύο έτη, το 65% για το τρίτο έτος και το 50% για τα τελευταία δύο έτη. 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα