Θεσμοί: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά οι στόχοι του πλεονάσματος - "Καμπανάκι" για κόκκινα δάνεια

Θεσμοί: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά οι στόχοι του πλεονάσματος - "Καμπανάκι" για κόκκινα δάνεια

H υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα προκειμένου να συζητηθεί η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος  όπως ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο Χανς Φάιλμπριφ πρόεδρος του Euroworking Group.

«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι του πλεονάσματος θα ακολουθήσουν. Όχι ανάποδα» ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε.

Όπως είπε δεν βλέπει το χώρο για να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν για πάντα. Με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη. Αν έχεις μικρότερα πλεονάσματα, δεν σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, συμπλήρωσε.

Πάντως παραδέχτηκε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών  είναι σε καλό δρόμο γιατί δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ενώ τόνισε ότι τα κόκκινα δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επικεφαλής κλιμακίου ESM Νικολά Τζιαμαριόλι

Τη συνέχιση του δρόμου των μεταρρυθμίσεων έδειξε και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι, Όπως ανέφερε η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις της και τότε θα οδηγηθεί σε πλήρη πρόσβαση στις αγορές και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πήτερ Ντόλμαν

Για την ανάγκη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης μίλησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πήτερ Ντόλμαν. Υποστήριξε ότι  ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει ενώ οι πολιτικές στην αγορά εργασίας είναι άκαμπτες και η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία  για να επιστρέψει στα προ την κρίσης επίπεδα.Επίσης τόνισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σημαντικό πρόβλημα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο

Μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο, αλλά για επιτευχθεί ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φτιάξει ένα φιλικό περιβάλλον οικονομικής δραστηριότητα, να βελτιώσει την επιχειρηματικότητα και να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο. Ωστόσο  ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Να αλλάξουμε πολιτικά τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάρα πολύ δύσκολο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

“Είναι προτεραιότητά μας η Ελλάδα να κινείται σταθερά σε μια πορεία ισχυρής, μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με το χρέος της βιώσιμο” ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

O Eυρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν υπερκεραστεί και για αυτό το λόγο ,όπως είπε οποιοσδήποτε δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα κατά τη γνώμη του για μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ευρύτερη φορολογική βάση.

Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας 

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η μείωση του ελάχιστου ποσού της μηνιαίας δόσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας και του επιτοκίου καθώς και η διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία, ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βοηθήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε τέσσερις προτεραιότητες οι οποίες είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο - επενδυτικό και φιλο - εξαγωγικό πρόσημο, η τόνωση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στην υιοθέτηση κινήτρων για την στήριξη της οικογένειας και στην προώθηση προγραμμάτων για την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων για τους μακροχρόνια άνεργους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα