ΕΕ: Εύθραυστη η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας – Ανάπτυξη 2,1% το 2019

ΕΕ: Εύθραυστη η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας – Ανάπτυξη 2,1% το 2019

Προειδοποίηση πως η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος είναι εύθραυστη απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναθεωρώντας στο 2,1%, από 2,2% προηγουμένως την εκτίμησή της για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος της Ευρωζώνης στο οποίο καταγράφεται επιτάχυνση της ανάπτυξης την διετία 2019- 2020 εν συγκρίσει με το 2018, ωστόσο, αποσαφηνίζει πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με καθοδικά ρίσκα. Η Κομισιόν υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση του επιβραδυνόμενου εξωτερικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με και την υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενη στα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει πως το πραγματικό ΑΕΠ ήταν 0,2% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2019 που ανταποκρίνεται σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 1,3% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα του 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο. «Αυτή η επιβράδυνση τονίζει την εύθραυστη φύση της ανάκαμψης της Ελλάδας», σημειώνει η ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο στηρίχθηκε κυρίως στην ανάκαμψη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις μη οικιστικές κατασκευές και στον εξοπλισμό. Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε τις απώλειές της από το περασμένο τρίμηνο αυξάνοντας έτσι ήπια την ανάπτυξη της εσωτερικής κατανάλωσης. Ωστόσο, ο εξωτερικός τομέας επιβάρυνε την ανάπτυξη, και η δημόσια κατανάλωση επίσης μειώθηκε. «Και οι δυο παράγοντες υποδηλώνουν πως κάποια από τα πτωτικά ρίσκα που τονίστηκαν στην προηγούμενη (εαρινή) πρόβλεψη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται», αναφέρει η ΕΕ.

Στη βάση αυτή εκτιμά πως η ιδιωτική αναμένεται να ενισχυθεί κατά το υπόλοιπο του έτους και ως εκ τούτου να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα. «Πέραν της θετικής επίπτωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν τον Μάιο του 2019 θα παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση», υποστηρίζεται στην έκθεση.

Οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν υποτονικές, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,6% τον Μάιο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 0,8% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. «Η πρόσφατες μειώσεις στον ΦΠΑ δείχνουν πτωτικά ρίσκα για τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ωστόσο η επίπτωση των αλλαγών στη φορολογία θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από την τόνωση της κατανάλωση», καταλήγει η αναφορά για την Ελλάδα.

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα