Εξοικονοµώ κατ’ οίκον ΙΙ: Ανοίγει η πλατφόρμα για 25.000 νοικοκυριά

Εξοικονοµώ κατ’ οίκον ΙΙ: Ανοίγει η πλατφόρμα για 25.000 νοικοκυριά

Στα μέσα Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρµα και ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στη β’ φάση του προγράµµατος «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον ΙΙ», µε διαθέσιµους πόρους 250 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουλίου για τους ενδιαφερόμενους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Στις 18 Ιουλίου για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Τέλος, στις 22 Ιουλίου για τις περιφέρειες της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.

Μέσα από το πρόγραμμα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν μια μονοκατοικία ή ένα διαμέρισμα ως κύρια κατοικία αλλά και συνολικά οικογένειες που διαμένουν σε πολυκατοικία (πάντα με χρήση κύριας κατοικίας) μπορούν να διεκδικήσουν ανάλογα με το εισόδημά τους και τον αριθμό μελών τους (βλέπε πίνακα) επιδότηση από 25% έως 70% για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους. Συνδυαστικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν άτοκο δάνειο ή και ίδια κεφάλαια για να καλύψουν τις αναγκαίες δαπάνες.

Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα φάση του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι η κατάργηση του ανώτατου ορίου στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία.

Όσα νοικοκυριά έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ή οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν τη χορήγηση άτοκου δανείου. Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις στον ιστότοπο https://exoikonomisi.ypen.gr. Η δεύτερη φάση του προγράμματος έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 25.000 κατοικίες. Μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μία θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα. Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κύριας κυριότητας και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα