Ξεκάθαρο μήνυμα από Eurogroup. Σε ποια θέματα οι θεσμοί "κλείνουν το μάτι" στη νέα κυβέρνηση

Ξεκάθαρο μήνυμα από Eurogroup. Σε ποια θέματα οι θεσμοί "κλείνουν το μάτι" στη νέα κυβέρνηση

 Σήμερα στις 2:30 το μεσημέρι ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν θα παραλάβει από τον απερχόμενο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τους πονοκεφάλους της  τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Χθες το Eurogroup ήταν ξεκάθαρο για τα πισωγυρίσματα που επήλθαν από τα προεκλογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο δίμηνο, αλλά και για το ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποφυγής των συμπεφωνημένων στόχων. Πάντως, αν και οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση στο ζήτημα της εφαρμογής των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2022, καθώς το συσχετίζουν άμεσα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι διαλλακτικοί στο πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό δείχνουν διάθεση να αφήσουν τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό που καταδείχθηκε χθες από το Eurogroup είναι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θεωρείται γνώριμο πρόσωπο και σοβαρός συνομιλητής για τους θεσμούς. Δεν είναι τυχαίο πως ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε διπλή αναφορά στο πρόσωπο του.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε πως αν και το τελευταίο δίμηνο να καταγράφηκαν προβλήματα στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων, ωστόσο η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ίδιος δεν έδειξε πως θα πάει το πράγμα στα άκρα για την απόσυρση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, αναγνωρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επικεντρωθεί σε ορισμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι θεσμοί βλέπουν ως θετικές.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά πρέπει να πάμε και να ακούσουμε την κυβέρνηση για αυτά», τόνισε.

Ωστόσο, αποσαφήνισε κατηγορηματικά πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος και αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αξίζει να τονιστεί πως στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εμπεριέχεται στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στελέχη της Κομισιόν αναφέρουν πως μια «απόκλιση κατά 1% από το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2019 έως το 2022 θα οδηγούσε, με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία (ceteris paribus) σε υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% έως το 2060».

Αυτό είναι κάτι που ήδη γνωρίζει ο νέος υπουργός Οικονομικών η βασική μέριμνα του οποίου είναι η απόσυρση χρέους μέσω της τόνωσης της ανάπτυξης.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα