Κτηματολόγιο: Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για 14 περιοχές

Κτηματολόγιο: Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για 14 περιοχές

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή της δήλωσης ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς σε 14 περιοχές, στις οποίες η διορία έληγε τον Ιούλιο.

Η παράταση δόθηκε στο πλαίσιο της δυνατότητας επιμήκυνσης των προθεσμιών έως και έξι μήνες, με το υπουργείο πάντως να ξεκαθαρίζει πως είναι ανακριβείς οι πληροφορίες για γενική παράταση έξι μηνών στις δηλώσεις για το κτηματολόγιο.

Η παράταση έως τον Σεπτέμβριο είναι δόθηκε στις περιοχές:

1.    Στους προκαποδιστριακούς δήμους Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Θεστιεών (πρώην Κοινότητες Καινουργίου, Προσηλίων), Νεάπολης και Παραβόλας και στις Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Δοκιμίου, Καμαρούλας, Νέας Αβοράνης και Παναιτωλίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

2.    Της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

3.    Της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

4.    Της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

5.    Της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής

6.    Της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

7.    Της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

8.    Σάμου

9.    Ικαρίας

10.    Χίου

11.    Εύβοιας

12.    Αχαΐας

13.    Ηλείας

14.    Στις υπόλοιπες περιοχές των καλλικρατικών Δήμων Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Ο δήμος Αθηναίων θέλει τα αδήλωτα σπίτια και διαμερίσματα

Να ενημερωθεί για τα -έως τώρα- αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» διαμερίσματα, εντός των διοικητικών ορίων του, ζητά ο δήμος Αθηναίων από το Κτηματολόγιο.

Με επιστολή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας επισημαίνει ότι ο Δήμος επιθυμεί να τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο του θεσμού της «κοινωνικής κατοικίας».

«Θέλουμε να μπορούμε γενικά να προσφέρουμε υπηρεσίες που έχουν κοινωνικό προσανατολισμό και που ταυτόχρονα είναι αναπτυξιακές. Υπηρεσίες που ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο και επιδρούν καταλυτικά στις ανάγκες των ευάλωτων συμπολιτών μας, ταυτόχρονα ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος χώρου σε όλες τις συνοικίες, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές, ώστε αφενός να μην ρημάζουν και αφετέρου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εποικοδομητικά και προς όφελος των κατοίκων του δήμου, δημιουργώντας «κοινωνική κατοικία» στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην επιστολή του.

Ως γνωστόν, η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική, καθώς όσα δε δηλωθούν θα καταγραφούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος του δήμου είναι να ζητήσει την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε χιλιάδες διαμερίσματα και κατοικίες, που θα διαπιστωθούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», να μην περιέλθουν τυπικά στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν έχει άμεση και πρακτική δυνατότητα να τα αξιοποιήσει, αλλά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Τι είναι ο θεσμός της «κοινωνικής κατοικίας»

Η «κοινωνική κατοικία» (social housing, στα αγγλικά) αφορά κατοικίας που ανήκουν ιδιοκτησιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση (ή και άλλους φορείς και προσφέρονται για εκμίσθωση με ευνοϊκούς όρους.

Στόχος είναι να στηριχθούν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα