Ξεφουσκώνει το φαινόμενο της Airbnb στην Αττική

Ξεφουσκώνει το φαινόμενο της Airbnb στην Αττική

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει σταδιακά η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τους ιδιοκτήτες, που έχουν «ανεβάσει» τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η HomeAway, να βλέπουν μειώσεις, είτε στις πληρότητες είτε στα έσοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της AirDna, που παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η μέση πληρότητα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο άγγιξε το 65,9% έναντι 67,7% τον ίδιο μήνα πέρυσι (πτώση 3%).

Μεγαλύτερη είναι η ετήσια μείωση στο έσοδο ανά δωμάτιο (RevPAR), πέφτοντας από τα 50 ευρώ τον Μάιο του 2018 στα 45,5 ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα (πτώση 9%).

Την ίδια στιγμή, οι ενεργές αγγελίες εκτοξεύτηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση (από 8.156 σε 10.281), γεγονός που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να ρίξουν τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) κατά 7%, διαμορφώνοντας το κόστος για τους επισκέπτες από τα 74 ευρώ στα 69 ευρώ.

Καλύτερη είναι η εικόνα που καταγράφει η Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον ως προς τις πληρότητες.

Πιο αναλυτικά, ο περασμένος Μάιος «έκλεισε» στο 55,6% έναντι 54,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τουναντίον, το έσοδο ανά δωμάτιο μειώθηκε από 26,7 ευρώ σε 24,9 ευρώ, με την ημερήσια τιμή να «αγγίζει» τα 44,8 ευρώ έναντι 48,7 ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά στον αριθμό των ακινήτων της συμπρωτεύουσας, που είναι «ανεβασμένα» στις δύο πλατφόρμες, αυτός διαμορφώθηκε σε 2.086 εφέτος από 1.526 πέρυσι.

«Το φαινόμενο ξεκίνησε στη χώρα μας εδώ και περίπου τρία χρόνια και σήμερα βρίσκεται στο απόγειο της ζήτησής του. Ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών, που είχαν ετήσιο μίσθωμα από την κατοικία τους με μισθωτική σύμβαση τριών ετών, είδαν πως όταν νοίκιαζαν το σπίτι τους με την ημέρα διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν το εισόδημά τους», σχολίαζε σε πρόσφατο άρθρο του, με τίτλο «Είναι οι μισθώσεις τύπου Airbnb η νέα “φούσκα” της κτηματαγοράς;», ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, για να προσθέσει: «Αυτό το πάρτι μισθώσεων δεν ξέρει κανείς εάν θα συνεχίσει. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, η φορολογία μπορεί να φτάσει μέχρι 45%».

 

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα