Με κατασχέσεις κινδυνεύουν 1,2 εκατ. οφειλέτες

Με κατασχέσεις κινδυνεύουν 1,2 εκατ. οφειλέτες

Μια ανάσα πριν από τα 3 δισ. ευρώ βρέθηκαν τον Απρίλιο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων προς την Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 2,901 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,734 δισ. ευρώ είναι  φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

Συνολικά παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν διαμορφωθεί στα 104,318 δισ. ευρώ με τα 18,437 δις. ευρώ να έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατέβασε ταχύτητα. Συγκεκριμένα τα φέσια των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 265 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 228 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Με χρέη προς την Εφορία εμφανίζονται 3.913.465 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 1.205.540 από έχουν ήδη υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κυρίως κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλοι 620.617 βρίσκονται στον… προθάλαμο των αναγκαστικών μέτρων. Το ποσοστό οφειλετών που βίωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχει ανέλθει πλέον σε 66,02% από 50,92% που ήταν στο τέλος του 2016, 60,21% το 2017 και 64,14% που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2018.

Τα στοιχεία αυτά θα κρίνουν και το στοίχημα της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το «κλειδί» είναι να μπορέσουν οι φορολογούμενοι, που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, να καλύπτουν παράλληλα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Ο «εκλογικός» Ιούλιος είναι μήνας βαρόμετρο για τα φορολογικά έσοδα καθώς μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Μέσω των κατασχέσεων που έγιναν κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των ρυθμίσεων που τρέχουν  εισπράχθηκαν μέχρι τον Απρίλιο 1,639 δισ. ευρώ από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές .

Οι εισπράξεις του πρώτου τριμήνου από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, έφτασαν στα 924 εκατ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 985 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την Ειδική Μονάδα για τους μεγαλοφειλέτες έφτασαν στα 200 εκατ. ευρώ έναντι περσινών εισπράξεων 235 εκατ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι εστιάζουν στο πεδίο του ελέγχου των  «φρέσκων» υποθέσεων, που είναι, άλλωστε ο βασικός στόχος της ΑΑΔΕ, με τη λογική ότι όσο πιο κοντινή η χρήση που ελέγχεται και βεβαιώνεται η παράβαση, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες είσπραξης. Ο βασικός στόχος στο πρώτο τρίμηνο ήταν από το σύνολο των ολοκληρωμένων ελέγχων, το 70% να αφορά σε φρέσκες υποθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν, όμως, απογοητευτικό: μόλις 54,7%. Αρρυθμίες εμφανίζει ειδικά το Κέντρο Είσπραξης Μεγάλων Φορολογούμενων. Μετά τον Ιανουάριο, όπου «έκλεισαν» 317 υποθέσεις, η πορεία είναι φθίνουσα και είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε μόλις 1 έλεγχος. Ειδικά, δε, όσον αφορά στις φρέσκες υποθέσεις, από την αρχή του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί 30 έλεγχοι. Και οι εισπράξεις ανέρχονται μόλις σε  14,8 εκατ. ευρώ.

Μια άλλη εστία προβληματισμού, είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής φόρων, καθώς φαίνεται ότι κινούνται με δύο ταχύτητες. Από τη μια, το stock των αιτήσεων που έχουν εκκαθαριστεί συνεχώς μειώνεται και είναι ενδεικτικό ότι από τα 312,5 εκατ. στο τέλος του 2018, είχαν περιοριστεί στα 235,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019. Από την άλλη, πληθαίνουν οι αιτήσεις που μένουν στο συρτάρι, κοινώς δεν έχουν πάρει Ατομικό Φύλλο Εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα από τα 274,6 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, να έχουμε φτάσει αισίως στα 529,7 εκατ. ευρώ.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα