Θεσμοί: Η πρόταση Τσίπρα για μείωση των πλεονασμάτων θα εκτόξευε το χρέος κατά 25%

Θεσμοί: Η πρόταση Τσίπρα για μείωση των πλεονασμάτων θα εκτόξευε το χρέος κατά 25%

Έμμεσο, αλλά αυστηρό, μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως εάν ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 αλλάξει, αλλάζει όλη η δυναμική του χρέους, έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολιάζοντας αρχικά το «σχέδιο Τσίπρα» για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ μέσω μηχανισμού εγγύησης (σ.σ. δεν επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς λογιστικούς κανόνες), ξεκαθάρισε πως οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές στα πλεονάσματα συζητούνται στο Eurogroup και μόνον σε αυτό.

Ωστόσο, στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εμπεριέχεται στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής, τα στελέχη της Κομισιόν αποτυπώνουν και το τι θα σήμαινε στην πράξη μια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Η απόκλιση κατά 1% από το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2019 έως το 2022 θα οδηγούσε, με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία (ceteris paribus) σε υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% έως το 2060», αναφέρεται στην έκθεση.

Σχηματικά η προβολή αυτή δείχνει πως εάν η Ελλάδα κατέγραφε αθροιστικά στην τετραετία πρωτογενές πλεόνασμα 10 δισ. ευρώ μικρότερο του αναμενόμενου, το χρέος της θα επιβαρυνόταν συνολικά κατά 45 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 38 χρόνια (έως το 2060).

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη βάση των νεώτερων μακροοικονομικών στοιχείων, ωστόσο θα πραγματοποιήσει μια πλήρη επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους το φθινόπωρο του 2019.

«Στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθούν πλήρως τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς απαιτείται περαιτέρω ανάλυση του αντίκτυπου αυτών των μέτρων στην ανάπτυξη και απαιτείται περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά στον μελλοντικό προσανατολισμό των πολιτικών μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η απόκλιση των πολιτικών θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του χρέους, ειδικά αν αυτό οδηγούσε σε μια κατάσταση κατά την οποία δεν θα εφαρμόζονταν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εφόσον η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με τους στόχους του πρωτογενούς αποτελέσματος και εφαρμόσει πλήρως όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, τότε οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα κυμανθούν γύρω στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2032. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν να αυξάνονται με αργούς ρυθμούς και θα παραμείνουν γύρω στο 17% του ΑΕΠ έως το 2060. Στο βασικό αυτό σενάριο το ελληνικό χρέος θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2048.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα