Επιμένει το ΥΠΟΙΚ για το πλεόνασμα παρά την έκθεση της Κομισιόν

Επιμένει το ΥΠΟΙΚ για το πλεόνασμα παρά την έκθεση της Κομισιόν

Εμμένει το υπουργείο Οικονομικών κόντρα στους χρησμούς της Κομισιόν όσον αφορά την πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε, το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, προσέθεσαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες του υπουργείου, ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι οι παροχές θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν για την Ελλάδα υπολογίζει από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020.

Την διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο με την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για τον φετινό δημοσιονομικό χώρο όσο και με την κοστολόγηση των μέτρων, αποτυπώνει η έκθεση των θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Οι θεσμοί βλέπουν  μικρότερο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 -3,6% από 4,1% που βλέπει η ελληνική πλευρά- και μεγαλύτερο κόστος για τα μέτρα που ψηφίστηκαν στις 15 Μαίου.

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα ανεβάζει το κόστος των μέτρων ακόμη και στο 1,4% του ΑΕΠ όταν η ελληνική πλευρά βλέπει κόστος μόλις 0,6%. Η μεγάλη διαφορά υπάρχει λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων για τη δημοσιονομική επίπτωση των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι δύο αυτές διαφωνίες όμως, φτάνουν να ποσοτικοποιούνται ακόμη και πάνω από 1% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 2 δις. ευρώ.

Έτσι, η Κομισιόν, βλέπει το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (πριν τα μέτρα που νομοθετήθηκαν στις 15 Μαίου για ΦΠΑ και συντάξεις) στο 3,6% του ΑΕΠ και όχι στο 4,1% όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά (με τις σχετικές προβλέψεις να αποτυπώνονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν). 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα