Ανοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία

Ανοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία

 Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις στην ιστοσελίδα του www.efka.gov.gr. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο ιδιώτες και επιχειρηματίες μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές ύψους έως 35 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

 

Της Αργυρώ Μαυρούλη

Η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά, ωστόσο παρουσιάζονται μικροπροβλήματα λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας.

 

ADVERTISING

 

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται για μια ρύθμιση που απευθύνεται σε όλους και μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με κούρεμα οφειλής.

 

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, τόνισε ότι μετά τα όσα άκουσε ο ΕΦΚΑ για περί κατάρρευσης τελικά προχώρα σε νέες ρυθμίσεις και σε στήριξη παροχών προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας:

 

-Οφειλέτης πρώην ΟΑΕΕ με συνολική οφειλή 64.800 ευρώ, μετά τη ρύθμιση με κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και επανυπολογισμό της βασικής οφειλής, θα οφείλει 18.041 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 46.759 ευρώ ή 72,2%.

 

-Οφειλέτης πρώην ΟΑΕΕ με συνολική οφειλή 52.040 ευρώ, μετά τη ρύθμιση με κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και επανυπολογισμό της βασικής οφειλής, θα οφείλει 15.910 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μείωση της τάξης των 36.130 ευρώ ή 69,4%.

 

Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές

 

 Αυτόματα και χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών θα γίνεται ο επανυπολογισμός των οφειλών για τα έτη 2002 -2016 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων για όσους ασφαλισμένους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ. Η υποβολή της αίτησης και ο υπολογισμός της νέας οφειλής θα γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη μέρα κιόλας από την έκδοση του σχετικού  ΦΕΚ.   Η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται αρχικά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για τους μη μισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), ακολουθεί ο επανυπολογισμός σε περίπτωση που το επιθυμεί ο οφειλέτης και στη συνέχεια η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για την επιλογή των δόσεων αποπληρωμής.

Οι εργοδότες (ΙΚΑ) και όσοι οφείλουν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθμίσεις μεταπίπτουν αυτόματα από το ΚΕΑΟ στην νέα ρύθμιση.

 Τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να μπείτε στη ρύθμιση οφειλών:

-Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου 4611/2019» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι». Από την εν λόγω επιλογή θα εισέρχονται όλοι στο ψηφιακό «μενού» της νέας ρύθμισης.

-Στη συνέχεια θα εμφανίζεται ενημερωτικό με αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία και ο οφειλέτης θα πιστοποιείται  με τους κωδικούς Taxisnet, το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

-Θα ακολουθεί το εξειδικευμένο ενημερωτικό για τους όρους της ρύθμισης, τα στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη από το μητρώο, καθώς και διεύθυνση, τηλέφωνο και email.

-Αφού ο οφειλέτης επιλέγει την αποδοχή των όρων της ρύθμισης θα ακολουθούν ορισμένα ερωτήματα όπως : αν έχει αναστολή οφειλών, αν έχει ενταχθεί στο νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αν εμπίπτει σε μια από αυτές τις τρεις περιπτώσεις η εφαρμογή δεν προχωράει διότι απαιτείται ενημέρωση από το περιφερειακό κατάστημα του ΕΦΚΑ (π.χ. ως πότε έχει αναστολή κλπ.).

-Στη συνέχεια ο οφειλέτης θα επιλέγει πρώην Ταμείο (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ) κι εφόσον είναι ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ ή του πρώην ΟΓΑ αυτόματα θα του εμφανίζεται το ποσό της παλαιάς οφειλής έως και το 2016 διαιρεμένο σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης» καθώς και οι μήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα βλέπουν αυτόματα και το ποσό της νέας οφειλής τους, είτε με επανυπολογισμό για τα έτη ασφάλισης που αντιστοιχούν στην 15ετία 2002-2016 είτε χωρίς επανυπολογισμό. Και στις δυο περιπτώσεις θα εφαρμόζεται και θα εμφανίζεται κούρεμα προσαυξήσεων 85%. 

-Θα ακολουθεί η επιλογή «Θέλετε επανυπολογισμό;» όπου ο ασφαλισμένος ΟΑΕΕ απαντά με ναι ή όχι. Οι αγρότες του ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόματα το κούρεμα προσαυξήσεων 100%.

-Αν ο οφειλέτης είναι σε άλλο φορέα (π.χ. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) μετά το «αίτημα ενημέρωσης» εμφανίζεται μήνυμα για αναμονή στοιχείων και ενημέρωση με νέο μήνυμα μόλις είναι τα στοιχεία διαθέσιμα. 

Για τα χρέη του 2017 και του 2018 υπάρχει ξεχωριστή επιλογή την οποία οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν εφόσον έχουν χρέη την εν λόγω 2ετία. Ο οφειλέτης επιλέγει ακολούθως αν θέλει να προχωρήσει στην ρύθμιση με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα ή να σταματήσει αποθηκεύοντας όσα έχει κάνει και να αναμένει να εμφανιστεί το σύνολο των οφειλών του.

Εφόσον ο οφειλέτης επιβεβαιώνει την οριστική υποβολή, παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και το νέο του χρέος διαβιβάζεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Εντός τριών ημερών ο οφειλέτης πρέπει να πιστοποιηθεί – αν δεν είναι ήδη πιστοποιημένος – στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η διαδικασία συνεχίζεται από εκεί χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Τaxisnet. Αφού η νέα οφειλή βεβαιωθεί και ο χρήστης πιστοποιηθεί, εισέρχεται στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και ρυθμίζει την νέα οφειλή του επιλέγοντας τις δόσεις που επιθυμεί έως 120 με μοναδικό κριτήριο το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες) ανά δόση. Οι εργοδότες θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν εφάπαξ αποπληρωμή. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθμίσεις μεταπίπτουν αυτόματα από το ΚΕΑΟ στην νέα ρύθμιση.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ Ν. 4611/2019

Η διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποστηρίζεται ηλεκτρονικά και εξελίσσεται σε δύο στάδια.

1ο στάδιο

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΩΣ 31/12/2018 – ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1/1/2002-31/12/2016

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή  εμφανίζονται τα πιο κάτω στοιχεία:

Στοιχεία ταυτοποίησης

Εμφανίζονται τα ταυτοτικά σας στοιχεία τα οποία ανασύρονται από το Μητρώο του ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Τοπικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ.

Εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας. Η συμπλήρωση των πεδίων είναι υποχρεωτική.

Παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής και καταχώρισης νέων στοιχείων.

Στοιχεία Μητρώου

Εμφανίζονται τα Μητρώα ασφάλισης των π. Φορέων, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στα οποία έχετε πραγματοποιήσει εγγραφή. (Στην περίπτωση που διαφωνείτε ή επιθυμείτε συμπλήρωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ και στη συνέχεια να επανέλθετε.)

Ανάλυση οφειλών

Α. Οι ασφαλιστικές οφειλές μη μισθωτών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου 1/1/2002 έως 31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστούν μετά από επιλογή του οφειλέτη.

Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ίσχυε κατά την 31/12/2018 (586,08€).

Οι νέες μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται ανά κλάδο ως εξής:

α. Σύνταξη 117,22€

β. Ασθένεια 40,73€

Αντίστοιχα, η επαναπροσδιοριζόμενη μηνιαία εισφορά για το ΕΤΕΑEΠ είναι:

α. Επικουρική ασφάλιση 41,03€

β. Εφάπαξ παροχές 23,44€

Στις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να επανυπολογιστούν εμφανίζονται δύο πίνακες ανά φορέα ασφάλισης.

Αντίστοιχα, για οφειλές που δεν επανυπολογίζονται εμφανίζεται ένας πίνακας ανά φορέα.

Οι πίνακες περιλαμβάνουν στοιχεία χρόνου ασφάλισης υπολογιζόμενου σε μήνες, βασική οφειλή, επιβαρύνσεις και σύνολα.

Στις επιβαρύνσεις έχει υπολογιστεί η έκπτωση που προβλέπεται, ανά περίπτωση (85% ή 100%).

Β. Εάν επιλέξετε να προωθηθούν οι οφειλές σας προς ένταξη στη νέα ρύθμιση, τυχόν προηγούμενη ενεργή ρύθμιση θα διακοπεί και τα δικαιώματα και ευεργετήματα που προέβλεπε θα απολεσθούν.

Εάν οι οφειλές σας έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) και δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση, μπορείτε να τις εντάξετε στη νέα ρύθμιση. Για να απεικονιστούν οι οφειλές στην πλατφόρμα, θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε στην Τοπική Υπηρεσία ΕΦΚΑ στην οποία υπάγεστε δήλωση παραίτησης από το αρμόδιο δικαστήριο.

Εάν εκκρεμεί αίτημά σας για διαγραφή οφειλών λόγω «εύλογης» αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση καταβολής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4554/2018, οι οφειλές σας δεν εμφανίζονται. Θα εμφανιστούν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης.

Τυχόν οφειλές που δεν περιλαμβάνονται ή θα προκύψουν θα ενταχθούν και αυτές στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.

Γ. Οι οφειλές προς όλους τους φορείς ενδέχεται να μην εμφανίζονται ταυτόχρονα, όταν εκτελούνται εργασίες προσδιορισμού τους.

Μπορείτε να οριστικοποιήσετε το αίτημά σας με τις ήδη αναρτημένες οφειλές.

Όταν αναρτηθούν οι υπόλοιπες οφειλές, θα προωθηθούν προς ένταξη στη ρύθμιση σύμφωνα με την αρχική σας επιλογή.

Εάν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών σας, θα πρέπει να αναμένετε την ανάρτηση των υπόλοιπων οφειλών.

Υποβολή αίτησης

Με την υποβολή της αίτησης:

α. Επιλέγετε τον υπολογισμό των οφειλών σας ρυθμισμένων ή μη, με επανυπολογισμό ή χωρίς επανυπολογισμό.

β. Αποδέχεστε την προώθηση των οφειλών σας στο ΚΕΑΟ ή την αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων (εάν έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης που εκκρεμεί) προς ένταξη στις ρυθμίσεις του Ν. 4611/2019.

2ο  στάδιο

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματός σας στο 1ο στάδιο, οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:

Στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση των οφειλών σας.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφθείτε το σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση.

Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης απόφασης ρύθμισης κ.λπ.

Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

Αναλυτικότερα για το πεδίο εφαρμογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση μπορείτε να ενημερωθείτε από την εγκύκλιο ….. του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και την αρ. πρωτ. 110632/21.5.2019 εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr), καθώς και από την ενότητα «Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις» (www.efka.gov.gr).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα