Συντάξεις και τέσσερα επιδόματα θα πληρωθούν την Παρασκευή

Συντάξεις και τέσσερα επιδόματα θα πληρωθούν την Παρασκευή

Οποιοδήποτε θετικό μέτρο μπορεί να ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Την Παρασκευή όμως τελειώνει η… χαρά του Μαίου και από την πρωτομηνιά θα ξεκινήσει ο προβληματισμός του Ιουνίου με σειρά διαβουλεύσεων με τους θεσμούς ειδικά σε ότι αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τι έχει να… δώσει η εβδομάδα; Ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία (ενδεχομένως και σήμερα καθώς δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ με τον νόμο και η σχετική απόφαση) αλλά και της αντίστοιχης για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία την οποία η αγορά περιμένει όπως-όπως καθώς και κουρεύει χρέος και δίνει εισιτήρια για έκδοση συντάξεων. Επίσης, φέρνει την πληρωμή όλων των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και πρόωρη καταβολή της σύνταξης του Ιουνίου.

Έτσι, την Παρασκευή πληρώνονται:

1.   Το επίδομα ενοικίου για όσους έχουν κάνει αίτηση μέχρι και τις 30/04. Όσοι εισπράξουν το επίδομα για πρώτη φορά θα πάρουν και τα αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου ενώ όσοι έχουν ήδη εισπράξει το ποσό που τους αναλογεί για το πρώτο τρίμηνο, θα λάβουν μόνο το «μηνιάτικο» του Απριλίου

2.  Τα αναπηρικά επιδόματα που από εδώ και στο εξής θα γίνουν μηνιαία. Στις 24 του μηνός θα καταβληθεί το επίδομα του Μαίου.

3.  Η δεύτερη δόση με το επίδομα τέκνων. Θα πληρωθούν όσοι έκαναν την αίτηση A21 μέχρι και την περασμένη Παρασκευή.

4.   Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

5.  Η σύνταξη του μηνός Ιουνίου για όλα τα ταμεία των μισθωτών (πρώην ΙΚΑ και Δημόσιο). Η σύνταξη του Ιουνίου για τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) θα καταβληθεί στις 28 Ιουνίου δηλαδή την επόμενη Τρίτη.

Ο προβληματισμός συνίσταται στο τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Μέχρι την Κυριακή, θα κυριαρχήσει η ευφορία από τις πληρωμές (οι οποίες συνολικά μαζί με την 13η σύνταξη που καταβλήθηκε την Παρασκευή φτάνουν στα τρία δις. ευρώ) αλλά και από τη δυνατότητα τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Ο Ιούνιος όμως, θα είναι ο μήνας των διαβουλεύσεων και της αβεβαιότητας για το από εδώ και στο εξής.

Ήδη από τις 5 Ιουνίου, θα έρθει στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι οι θεσμοί θα «διαγνώσουν» δημοσιονομικό κενό μετά την ψήφιση των μέτρων, το θέμα θα τεθεί στο Eurogroup του Ιουνίου. Και τότε θα ξεκαθαρίσει αν θα ζητηθεί από χώρες μέλη της Ευρωζώνης να επιβληθούν «κυρώσεις» στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καταβολή δόσης στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή για να «μπλοκάρει» το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο θα μπει φρένο στην προωθούμενη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ το οποίο επίσης τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.

Στην πράξη, το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο θα είναι να «βγει» η πρόβλεψη ότι η ρύθμιση των οφειλών σε ταμεία και εφορία όχι μόνο δεν θα κάνει ζημιά στον προϋπολογισμό (όπως υποστηρίζουν οι θεσμοί) αλλά από την άλλη θα δημιουργήσει και θετικό δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει η ελληνική πλευρά. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα