Ακατάσχετο: Για ποιους και πόσο αυξάνονται τα ποσά. Πότε θα ενεργοποιηθεί

Ακατάσχετο: Για ποιους και πόσο αυξάνονται τα ποσά. Πότε θα ενεργοποιηθεί

Σε ακατάσχετο όριο δύο ταχυτήτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν ρυθμίσει ή θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και θα παραμείνουν συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων, οδηγεί η ρύθμιση της σταδιακής αποδέσμευσης των κλειδωμένων λογαριασμών.

Οι μικροοφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και πληρώνουν μικρή μηνιαία δόση, η οποία δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ, θα δικαιούνται το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους και για έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος.

Όσοι όμως, έχουν μεγαλύτερες οφειλές ρυθμισμένες και το ποσό των δόσεων που πληρώνουν κάθε μήνα υπερβαίνει τα 400 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά. Έτσι, οι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους και θα μπορούν να κινούν κάθε μήνα ποσά μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί οι τράπεζες δεν είναι ακόμα τεχνικά έτοιμες να ανταποκριθούν στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

- Πρώτον, να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων

- Δεύτερον, να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

- Τρίτον, να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης

Δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρχει. Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του, θα χάσει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα