Ξεπέρασαν κατά 131 εκατ. ευρώ την "κόκκινη γραμμή" του δημοσιονομικού χώρου οι κυβερνητικές παροχές

Ξεπέρασαν κατά 131 εκατ. ευρώ την "κόκκινη γραμμή" του δημοσιονομικού χώρου οι κυβερνητικές παροχές

Κόστος υψηλότερο κατά 131 εκατ. ευρώ του έξτρα δημοσιονομικού χώρου που προβλέπεται για φέτος έχουν τα θετικά μέτρα που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή. Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδεψε τις τροπολογίες με τα μέτρα για τη λεγόμενη 13η σύνταξη και τις μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και στο ηλεκτρικό ρεύμα επέρχεται για το 2019 απώλεια εσόδων 1,271 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.  Ωστόσο, ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ ή στα 1,140 δις. ευρώ.

Η ετήσια δαπάνη για την 13η σύνταξη διαμορφώνεται στα 830 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των μέτρων από την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ανέρχεται σε 441 εκατ. ευρώ για το εναπομείναντα διάστημα του 2019, δεδομένου ότι οι φοροελαφρύνσεις στον ΦΠΑ θα τεθούν την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου σε ισχύ. Για το 2020 οι απώλειες εισπράξεων από το ΦΠΑ θα ανέλθουν στα 667 εκατ. ευρώ. Με βάση την έκθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιάρακη ο πρωθυπουργός όχι μόνο εξάντλησε τον «έξτρα» δημοσιονομικό χώρο του 2019 για παροχές αλλά υπερέβη, έστω και οριακά, την «κόκκινη γραμμή» που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές.

Στη  συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Πρωθυπουργός ( στον Alpha), ο Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε να ανησυχεί. «Αν τα μέτρα που ψηφίζουμε είναι μέτρα που δημιουργούσαν προϋποθέσεις εκτροχιασμού οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Δεν αντέδρασαν», είπε. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες κινούνται ανοδικά, με τους αναλυτές να προσθέτουν στους παράγοντες ανόδου των αποδόσεων, τις διεθνείς συνθήκες (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, Ιταλία) αλλά και το πακέτο παροχών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός πάντως ήταν κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα δεν είναι στα μνημόνια. Η χώρα δεσμεύεται από τους στόχους που έχει συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αλλά τα μέσα είναι δική μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης τι θα κάνουμε», προσθέτοντας λίγο αργότερα πως «αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση (σ.σ. όπως φάνηκε από τον Μ. Βέρμπερ) η απάντηση είναι «να ξεχάσετε ότι γνωρίζετε για την Ελλάδα. Εμείς βάλαμε στο τραπέζι 5,5 δισ. δικά μας χρήματα. Η αξιοπιστία μας είναι δεδομένη στην Ευρώπη, εμείς βγάλαμε την οικονομία από τα μνημόνια. Αν επιμείνουν κάποιοι ακραίοι θα κάνουν καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία γιατί θα αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με την λιτότητα, αλλά με τους πολλούς»...

Για το 2020 ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών σε 0,4% του ΑΕΠ ή τα 800 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το 2020.

Τα μέτρα που θα «τρέξουν» από τον επόμενο χρόνο και θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μεταξύ άλλων, θα είναι:

η μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ,

η μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, η επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους,

η μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους,

η επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα,

η μείωση του φόρου για τους συνεταιρισμούς στο 10%, κ.α.

Στο Eurogroup, που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει μία συνολική εικόνα για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα μέτρα ελάφρυνσης Τσίπρα στους κόλπους των θεσμών όπως και το σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Προβλέπει κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό χρημάτων ύψους 5,55 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν συνολικά στο 3% του ΑΕΠ ώς το 2022 και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χαμηλώσει κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ τον στόχο στα πλεονάσματα. Το ποσό αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή «εγγύησης» προς τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-2023 οι στόχοι στα πλεονάσματα να χαμηλώσουν στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Η ελληνική πρόταση θα είναι βασικό θέμα στο Euroworking Group της 3ης Ιουνίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα της υπουργικής συνόδου της 13ης Ιουνίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να πάρουν «θέση» γύρω από το ελληνικό αίτημα. Στο μεταξύ οι απόψεις στο στρατόπεδο των εταίρων είναι για μία ακόμα φορά διχασμένες.

 

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα